Izvor: B92, 06.Nov.2010, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvoz meda kao potencijal Srbije

Velika Plana -- Zahvaljujući odličnom kvalitetu meda, Srbija ima potencijal da postane najveći izvoznik na Balkanu, ocenjuju stručnjaci.

Izvoz meda pre samo tri godine nije ni postojao. Međutim, kada je industrija u Evropskoj uniji otkrila kvalitet meda u Srbiji, za samo jednu godinu sklopljeni su višemilionski ugovori.

Selo Krnjevo kod Velike Plane bi moglo da bude proglašeno za najslađe selo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Srbiji. Sudovi su puni prvoklasnog meda koji je skupljan tokom cele godine u čitavoj Srbiji.

Od oko milion kilograma meda, koliko je otkupljeno 95 odsto će završiti na tržištu Evropske unije. I pored toga što je srpski med dvostruko skuplji od kineskog ili argentinskog, Nemci, Francuzi i Belgijanci su spremni da plate cenu za ovakav kvalitet.

Svake nedelje iz Krnjeva polazi šleper natovaren specijnim buradima. U svakom buretu je 300 kilograma meda.

Nemačke fabrike mešaju jednu tonu kineskog, sa 200 kilograma srpskog meda, kako bi dobile odgovarajući proizvod koji se uklapa u standarde EU. Tegla tako blendiranog meda u Nemačkoj košta između 8 i 10 evra.

Jedini problem sa medom iz Srbije je što ga nema dovoljno.

Dobrica Živanović, otkupljivač meda, kaže da se otkup vrši i i po planinskim selima, nema mesta gde ne idu da kupe med.

"Srbija ima floru pruža mogućnost koja dozvoljava da se proizvodnja meda udesetostruči"m kaže Živanović.

"Jedna četvoročlana porodica bi pristojno mogla da živi od 200 košnica i da lepo živi u toku godine", kaže Darko Marinković, direktor "Cmana prometa".

Ove godine, izvezeno je meda u vrednosti od 2,5 miliona evra. A potražnja u na primer Nemačkoj, gde je potrošnja meda po stanovniku 4 puta veća nego u Srbiji je tolika da su partneri iz EU spremni da sledeće godine kupe sve ponuđene količine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.