Izveštaj o bezviznom režimu u junu

Izvor: B92, 25.Feb.2011, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izveštaj o bezviznom režimu u junu

Beograd -- Evropska komisija će u junu dati celovit izveštaj o primeni režima bez viza za državljane Zapadnog Balkana koji putuju u EU, a cilj je sprečavanje zloupotreba.

To je u Briselu izjavila evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem, koja je naglasila da je režim vizne liberalizacije bio pozitivan.

Uporedo sa sastankom u Briselu, Vlada Srbije je u Beogradu obrazovala domaću Komisiju za praćenje bezviznog režima sa Evropskom unijom. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Zadatak Komisije će biti da Vladi predlaže odluke koje će doprineti smanjenju broja lažnih zahteva za azil.

Komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malstrem se nada da će sve uočene zloupotrebe biti proučene kako bi se u dijalogu sa zemljama kojih se to tiče ubuduće izbegle takve situacije.

Ona je objasnila da je predlog Holandije i Francuske da se uvede hitan postupak za suspenziju režima bez viza bio, kako je rekla, jedan opšti zahtev za mogućnost da se, u sasvim izuzetnim okolnostima, privremeno obustavi režim bez viza.

"Kad ponovo budem u junu izvestila Savet ministara o sveobuhvatnoj oceni, onda ćemo, naravno sagledati i pravnu mogućnost da li nešto u tom smislu možemo učiniti - ali nikako nije cilj da se na udaru nađe neka posebna zemlja ili područje. Bio je to uopšten zahtev Evropskoj komisiji da sagleda da li i kad to može biti pokrenuto i u kojim okolnostima, kao i na osnovu kojih pravnih osnova", rekla je komesarka.

Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio ne veruje da će Evropska unija povući svoju odluku o viznoj liberalizaciji za građane Srbije.

"Ne verujem da će ova odluka biti revidirana i povučena, ali to u mnogome zavisi od srpskih vlasti jer kao što znate, videli smo u poslednje dve godine, veliki talas lažnih azilanata iz celog regiona i to Evropskoj Uniji postavlja izvestan broj problema. Zbog toga smo posebno zahvalni srpskim vlastima koje sve čine da srpski građani koji žele da putuju turistički ne budu zloupotrebljeni od strane svojih sunarodnika", rekao je Denio.

Prema rečim potpredsednika Vlade Božidara Đelića, glavni cilje Komisije je da predupredi rizik da problem lažnih azilanata dovede u pitanje bezvizni režim za građane Srbije.

Govoreći o pojačanom mehanizmu za praćenje vizne liberalizacije Sesilija Malstrem je najavila da će Evropska komisija stvoriti i zajednički mehanizam - s Fronteksom, Europolom, članicama EU i predstavništvima Unije u zemljama koje su obuhvaćene viznom liberalizacijom, s ciljem da se taj nadzor sprovodi na delu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.