Izložba “Ana Frank - istorija za sadašnjost”

Izvor: RTS, 22.Apr.2016, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba “Ana Frank - istorija za sadašnjost”

Edukativna debatna mreža Otvorena komunikacija u saradnji sa Kućom Ane Frank (Holandija) i Domom omladine Beograda predstavlja putujuću izložbu "Ana Frank - istorija za sadašnjost" koja će u Beogradu biti otvorena do 8. maja. Postavka će biti prikazana i u više gradova širom Srbije.
Izložbu je u Beogradu svečano otvorio šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport.

Putujuća >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izložba "Ana Frank-istorija za sadašnjost" do sada je obišla više od 300 lokacija u celom svetu, a u Srbiju stiže u sklopu regionalnog projekta "Historija, istorija, povijest - lekcije za sadašnjost" koji Otvorena komunikacija sprovodi u saradnji sa Kućom Ane Frank i partnerskim organizacijama iz Hrvatske, BiH i Makedonije. Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije.
Kroz 32 panoa, izložba na koju je ulaz besplatan, donosi priču o sudbini Ane Frank, jevrejske devojčice koja je život izgubila u logoru u Drugom svetskom ratu.
Izložba je opremljena retkim fotografijama zabeleženim tokom Aninog života i isečcima iz njenog dnevnika koji je pisala tokom dve godine skrivanja u tajnom skrovištu u Amsterdamu.
Originalnoj postavci pridrušno je sedam lokalnih panoa, kreiranih u okviru projekta "Historija, istorija, povijest - lekcije za sadašnjost". Ovi panoi prikazuju istorijska dešavanja iz proteklih 70 godina u Srbiji i regionu, obeleženih brojnim konfliktima i podelama. Njih je, u saradnji sa Otvorenom komunikacijom, priredio projektni tim iz Srbije - Jelena Dureinović, Bojana Golubović i Ivan Karadarević.
Mladi posetioci će kroz ovaj deo izložbe moći da se upoznaju sa ličnostima i događajima o kojima ne mogu saznati iz školskih udžbenika, navodi se u saopštenju.
Celokupna postavka zasniva se na vršnjačkoj edukaciji, pa umesto kustosa, kroz nju vode obučeni učenici-vodiči.
Obuku za vodiče u Beogradu prošlo je 15 učenika iz železničke tehničke škole, Osme, Trinaeste i Petnaeste beogradske gimnazije i Pravno-birotehničke škole "Dimitrije Davidović".
Oni će kroz izložbu sprovoditi zainteresovane grupe đaka osnovnih i srednjih škola iz svih beogradskih opština. U realizaciji poseta mladi vodiči imaće podršku Otvorene komunikacije, Doma omladine Beograda i svojih profesora-koordinatora.
Postavka je kreirana po uzoru na pristup izučavanju istorije koji neguje Kuća Ane Frank.
Taj pristup ukazuje da se nacionalizam, ksenofobija, diskriminacija pojavljuju u različitim društvima i nakon Drugog svetskog rata.
Cilj izložbe je da podstakne đake na kritičko razmišljanje o istorijskim događajima i njihovoj važnosti za izazove današnjice.
Nakon boravka u Beogradu, izložba nastavlja da putuje po Srbiji. Planirano je da obiđe petnaestak lokacija, među kojima su Kragujevac, Niš, Kovačica, Šabac, Novi Sad, Subotica, Sremska Mitrovica, Sombor.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.