Izazovi spoljne politike

Izvor: RTS, 13.Apr.2011, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izazovi spoljne politike

Četiri stuba srpske diplomatije i dalje su saradnja sa Briselom, Moskvom, Pekingom i Vašingtonom. Na debati o izazovima spoljne politike, Evropsku uniju kao prioritet videli su i vlast i opozicija, iako opozicija, nije štedela kritike na račun srpske diplomatije.

Izbalansirana, racionalna i nezavisna spoljna politika sa četiri prioriteta - evrointegracije, odbrana suvereniteta, regionalna saradnja i ekonomska diplomatija, kao i oslonac na Brisel, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Moskvu, Peking i Vašington, ostaju prioriteti srpske diplomatije, poručio je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić smatra da razgovori o dolasku pape treba da se vode na svim nivoima, ali da primat u odlučivanju treba da ima Srpska pravoslavna crkva.

Lider SNS-a Tomislav Nikolić je ocenio da mora da se donese jedna odluka, koju će da zastupaju i crkva i država.

"Ne može država samo da kaže biće kako je rekao SPC i da se skloni iz toga", dodavši da je Rimokatolička crkva uticala i na događaje u našoj državi.

Ministar je naveo da neke uticajne zemlje sveta rade na cementiranju nezavisnosti Kosova, ali da se Srbija tome diplomatski suprotstavlja, u čemu postiže neočekivane rezultate.

Na okruglom stolu pod nazivom "Spoljnopolitički izazovi Srbije", Jeremić je ocenio da ta politika ima kontinuitet od petooktobarskih promena, mada je, kako je naveo, situacija danas nepovoljnija, jer Evropu trese ekonomska kriza, što dovodi u pitanje brzinu proširenja EU.

Jeremić je podsetio da su prioriteti ulazak Srbije u EU, odbrana teritorijalnog integriteta zemlje diplomatskim sredstvima, regionalna saradnja i ekonomska diplomatija i - govoreći o odnosima u regionu - ocenio da oni nikada nisu bili bolji u poslednjih 20 godina.

Za okrugli sto, sa šefom diplomatije Vukom Jeremićem seli su lider Srpske napredne stranke i predstavnici Socijalističke partije Srbije i Liberalno demokratske partije. Vuk Jeremić i lider naprednjaka Tomislav Nikolić oštro su debatovali oko sprovođenja spoljne politike.

"Kako biste vi radili da ste na našem mestu, ne znam. Da li biste bili Tomislav Nikolić koji 2008. godine kaže da je potpisana veleizdaja potpisivanjem SSP-a? Vi ste Tomislav Nikolić koji koji danas pretiče i LDP u svom evrofanatizmu. Ne znam šta bi bilo, ali nadam se da to nećemo ni videti" rekao je Vuk Jeremić.

"Sad ste postali i bezobrazni", odgovorio je lider naprednjaka. "Kad sam ja 2008. godine rekao da je načinjena veleizdaja. Pa, ja sam zbog toga isteran iz stranke", naglasio je Nikolić.

Za lidera naprednjaka najvažnije je da diplomate budu profesionalci, da ministar podnosi raport Vladi i premijeru, a ne predsedniku države. Odnos sa Moskvom vidi kao prioritet.

"Od Ruske Federacije boljeg prijatelja nemamo, a trenutno je interes da budemo u Evropskoj uniji", rekao je Nikolić.

Kritike "Jeremićeve spoljne politike" 

Lider SNS-a se založio za "profesionalizaciju" srpske diplomatije umesto "šatl diplomatije" koju Beograd - prema njegovom mišljenju - vodi od 5. oktobra 2000. godine.

Ističući da država poput Srbije, da bi zaštitila sebe i dostojanstvo, mora da vodi računa o tome šta misle svetski centri moći, Nikolić je upozorio da je skoro osam godina srpska diplomatija isljučivo vodila računa o tome šta misle Brisel i Vašington - dok su Moskva i Peking u stubove spoljne politike "ubačeni naknadno, kada je samoproglašena nezavisnost takozvane države Kosovo".

"Ulazak u NATO bi direktno naljutio Rusiju, a Putin je rekao da bi time rizikovali da prema nama okrenu svoj raketni sistem", kazao je Nikolić i dodao da ne postoje evroatlantske, nego evropske integracije.

Funkcioner Liberalno-demokratske partije Zoran Ostojić smatra da je aktuelna politika, koju vodi ministar Vuk Jeremić, loša.

"Spoljna politika Srbije morala bi da bude racionalna, nezavisna i u interesu prvog prioriteta članstva u EU", izjavio je Ostojić.

On je zamerio Jeremićevoj spoljnoj politici što je izbalansirana, jer izbalansiranost potencira jednakost prioriteta, a to je, po Ostojiću, greška.

"Cela spoljna politika Srbije trebalo bi da bude u funkciji evroatlanskih integracija i članstva u NATO-u - ne zato što mi volimo NATO, već zato što je to naš interes", naglasio je Ostojić. LDP, takođe, smatra da politika koju vodi Jeremić nije racionalna.

"Zbog jednog glasa u Ujedinjenim nacijama, ne može se podržati režim u Severnoj Koreji ili drugim državama u kojima se krše ljudska prava. Time se stavlja prst u oko i Japanu i Južnoj Koreji, što nije racionalno", naglasio je Ostojić.

Ostojić se osvrnuo i na mišljenje Međunarodnog suda pravde o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova i Metohije, rekavši da Srbija ne bi imala zakucano mišljenje da je ranije počela pregovore sa Prištinom.

Šef poslaničkog kluba SPS-JS Branko Ružić ocenio je da bi bilo dobro da postoji konsenzus o četiri stuba spoljne politike Srbije, ali da to nije uvek slučaj.

Ružić je istakao da bi spoljnopolitički konsenzus bio posebno važan kad državnici, političari ili poslanici "prelaze granicu Srbije".

Ružić veruje da će svaka naredna vlada u Beogradu ostati na liniji četiri spoljnopolitička prioriteta evropskih integracija, diplomatskog rešavanja problema Kosova i Metohije, dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje i ekonomske diplomatije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.