Iz Rusije – čak 90 odsto manje

Izvor: B92, 20.Jun.2023, 11:52

Iz Rusije – čak 90 odsto manje

EU je u martu uvezla 1,4 miliona sirove nafte i naftnih derivata iz Rusije.

To je za 90 odsto manje u poređenju sa mesečnim prosekom od 2019. do 2022. godine koji iznosi 15,2 miliona tona, saopštio je danas Evrostat.

Uvoz sirove nafte iz Rusije je pao sa 12,4 miliona tona u januaru 2022. godine na 3,7 miliona tona, koliko je zabeleženo u decembru iste godine, kada su stupile na snagu zapadne sankcije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv Moskve.

U 2022. godini je zabeležen pad uvoza sirove nafte od 70 odsto, a u martu ove godine je on dodatno smanjen na 1,17 miliona tona.

U izveštaju se navodi da uvoz nafte iz Rusije uprkos sankcijama nije pao na nulu zbog izuzeća iz pravila, koja dozvoljavaju ograničeni uvoz nafte u zemlje EU pod određenim uslovima.

Evropska komisija (EK) je 2022. godine posavetovala zemlje članice EU da dopune svoje zalihe nafte za vanredne situacije na određeni minimalni nivo do 31. marta 2023. godine, a pet od 10 država je ispunilo tu obavezu, navodi Evrostat.

Zemlje EU koje do kraja marta nisu dopunile svoje zalihe su Bugarska, Češka, Irska, Litvanija i Letonija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.