Ivanović: Razgovori Beograda i Prištine ne mogu da čekaju

Izvor: Politika, 16.Okt.2010, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović: Razgovori Beograda i Prištine ne mogu da čekaju

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da očekuje da će pregovori Beograda i Prištine krenuti brzo i to sa „lakšim temama”, dok će one ozbiljnije doći na red u aprilu ili maju nakon konstituisanja vlade i skupštine Kosova.

„Razgovori Beograda i Prištine ne mogu da čekaju. Srbija je toga potpuno svesna, Albanci baš i nisu, ali je zato opet tu međunarodna zajednica, pre svega >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << EU, koja ne može sebi da dozvoli da u srcu Evrope ima zamrznuti konflikt”, rekao je Ivanović agenciji Beta.

„Najverovatnije ćemo brzo krenuti sa razgovorima, ali ćemo se prvo baviti lakšim temama. Ozbiljnije teme će doći tek nakon konstituisanja nove vlade i skupštine krajem aprila, možda maja”, kazao je državni sekretar.

Ivanović je ocenio da su vanredni parlamentarni izbori, raspisani za 13. februar, očekivani posle institucionalne krize nastale ostavkom predsednika Kosova Fatmira Sejdijua.

„Postoje rokovi koje bi Albanci rado ignorisali, ali im ne da međunarodna zajednica”, kazao je Ivanović i dodao da se čak i datum izbora mogao predvideti.

„Status je po Albancima rešen ali po nama nije, veći deo EU misli takođe da je status rešen, ali su svesni da rešenje nije čvtrsto i stabilno, pa je interes da se uđe u pregovore”, kazao je državni sekretar.

Prema njegovim rečima, temu razgovora ne može da forsira jedna strana - ona mora biti zajednički interes sve tri strane, i Srbije i EU i kosovskih Albanaca.

Od teme zavisi i sastav tima koji će najverovatnije biti na tehničkom nivou - što znači na nivou eksperata, dodao je Ivanović.

On je rekao da smatra da na političkoj sceni Kosova nakon izbora neće doći do promena.

Dve glavne partije će biti i dalje Demokratska pratija Kosova Hašima Tačija, dok će Demokratski savez Kosova (Sejdijuov) imati nešto manje zbog dve snažne frakcije koje su približno istih snaga, kazao je Ivanović.

Prema Ivanovićevim rečima, na političku scenu će ući Albin Kurti, vođa pokreta Samoopredeljenje, dok će gubitnici biti tri političke partije - Alijansa za budućnost Kosova (Ramuša Haradinaja), Alijansa za novo Kosovo (Bedžeta Pacolija) i Demokratski savez Dardanije.

Beta

objavljeno: 16/10/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.