Ivanić: Ulazak BiH u EU zavisi od nas samih

Izvor: RTS, 07.Feb.2018, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanić: Ulazak BiH u EU zavisi od nas samih

Član Predsedništva BiH Mladen Ivanić je ocenio da donošenje Strategije proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan predstavlja izuzetno značajan događaj, ali da to kada će BiH biti deo Unije zavisi isključivo od domaćih političara. 
Ivanić je rekao da je i ranije tvrdio da poslednje stvari koje se događaju u Evropskoj uniji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pokazuju da je, možda prvi put u dugom nizu godina, Evropska unija postala ozbiljna kad je počela da govori o proširenju na zapadni deo Balkana.

"Mislim da je donošenje ove strategije odlučujuće i da nakon ovoga više zaista neće nikad biti pitanje da li će ili neće zemlje Zapadnog Balkana postati članice EU. Definitivno je da hoće, pitanje je samo kada", smatra Ivanić, preneo je portal Kliks.
Prema njegovim rečima, iz svega što je rečeno vidljivo je da oni Srbiju i Crnu Goru smatraju zemljama koje su otišle mnogo unapred u odnosu na sve druge, a da Bosna i Hercegovina spada u zemlje koje tek treba da se pokažu i uđu u ozbiljnije reforme.
"Kada, kako i na koji način ćemo mi postati član Evropske unije zavisi dominantno od nas. Neke stvari se mogu i moraju raditi brže. Nadam se da ćemo konačno i odgovore na Upitnik dostaviti Evropskoj uniji, jer bi to bilo izuzetno značajno, pa barem da uđemo u proceduru dobijanja statusa kandidata", naveo je Ivanić. 
Dodao je da od nas samih presudno zavisi, te da se nada će da u vremenu koje dolazi biti manje unutrašnjih sukoba, manje formalne saglasnosti za Evropsku uniju, a više istinskog rada i "da ćemo učiniti šta možemo, a možemo mnogo, da naše unutrašnje stvari ne zloupotrebljavamo i da ne koristimo za usporavanje približavanja Evropskoj uniji".
"Dakle, zavisi od nas, ne više od Evropske unije nego od nas samih", rekao je Ivanić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

IVANIĆ: Kada će BiH biti član EU, zavisi isključivo od nas

Izvor: Kurir, 07.Feb.2018

SARAJEVO - Član Predsedništva BiH Mladen Ivanić je ocenio da donošenje Strategije proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan predstavlja izuzetno značajan događaj, ali da to kada će BiH biti deo Unije zavisi isključivo od domaćih političara.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.