Isti minimalac u Bugarskoj, Nemačkoj i Hrvatskoj

Izvor: B92, 02.Mar.2021, 21:54

Isti minimalac u Bugarskoj, Nemačkoj i Hrvatskoj

Krenulo je s Uberom, a danas se sve više biznisa želi pretvoriti u platforme i stoga EU planira da uvede minimalnu platu na nivou Unije.

Zastupnici Evropskog parlamenta traže da se za zaposlene raznorodnih onlajn platformi propišu minimalna plata i minimalni radni uslovi te da im se omogući da bolje balansiraju između poslovnog i privatnog života.

Evropska unija jedna je od najbogatijih regija u svetu, no 95 miliona Evropljana živi na rubu siromaštva”, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekla je Ozlem Demirel, zastupnica Ujedinjene evropske levice/Nordijske zelene levice.

“Ne smemo da dopustimo da ekonomski ciljevi nadjačaju socijalnu zaštitu”, istakla je.

Evroparlamentarci su pozdravili predlog Evropske komisije da se izda direktiva o primerenim minimalnim platama, opisavši ga kao važan korak na putu do toga da je svako adekvatno plaćen za svoj rad te da može da učestvuje u društvenoj zajednici, piše Jutarnji list.

Zastupnici naglašavaju da zakonom propisana minimalna plata mora biti iznad granice siromaštva te da poslodavci od minimalne plate ne bi smeli da odbijaju troškove rada poput smeštaja, poslom uslovljene uniforme, alat, ličnu zaštitu i drugu opremu.

Rečeno je i da se zakonodavni okvir o minimalnim uslovima rada mora primenjivati na sve radnike, pa i na atipične delatnike u digitalnoj ekonomiji koji često rade u nesigurnim uslovima. Ti radnici, drže evroparlamentarci, moraju da budu pokriveni postojećim zakonima o radu i socijalnoj nezi, a mora im se dopustiti i kolektivno ostvarivanje prava.

Zastupnici drže da se ženama, s obzirom na to da im u većoj meri prete siromaštvo i isključenje iz društva, mora osigurati pristup pristupačnim i kvalitetnim uslugama brige o deci. Uz to, rečeno je i da se mora nastaviti s radom na eliminaciji razlika u finansijskoj kompenzaciji žena i muškaraca.

Prema definiciji Eurostata, kada pojedinac radi više od pola godine, a raspoloživ mu je dohodak manji od 60 posto srednjeg prihoda domaćinstva nakon socijalnih transfera (na primer, novčana podrška za novorođeno dete, invalidnina i naknada za topli obrok), tada mu preti siromaštvo zaposlenih. Eurostatove brojke kažu da se 9,4 posto stanovništva Unije u 2018. godini nalazilo na rubu siromaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Traže isti minimalac na nivou EU

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Mar.2021, 09:26

Krenulo je s Uberom, a danas se sve više biznisa želi pretvoriti u platforme i stoga EU planira da uvede minimalnu platu na nivou Unije.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.