Ima onih koji očekuju da utorak bude istorijski dan

Izvor: B92, 21.Jul.2020, 06:15

Ima onih koji očekuju da utorak bude "istorijski dan"

Brisel -- Lideri EU 27 ušli su u peti dan i četvrtu noć maratonskih pegovora o višegodišnjem budžetu i fondu za oporavak.

U Briselu se još usaglašavaju detalji paketa za opravak, a među liderima ima onih koji očekuju da utorak bude ”istorijski dan” za postizanje konačnog dogovora o finsiranju EU u narednom sedmogodišnjem periodu.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u ponedeljak uveče predstavio je novi kompromisni predlog koji podrazumeva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smanjenje bespovratne pomoći za oporavak od posledica pandemoje COVID19 sa 450 miljardi evra na 390 milijardi evra.

Istovremeno, povećana su srededstva koja će biti na raspolaganju zemljama članicama u obliku pozajmica sa 300 na 360 milijardi evra.

Ukupna vrednost vešegodišnjeg budzeta i fonda za oporavak EU prema poslednjem predlogu ostal je ista 1074 milijarde evra onosno 750 miljardi evra.

Predlog o kome EU lideri noćas razgovaraju podrazumeva i smanjenje sredstava za EU programe za zdravlje, zaštitu klime, istraživanja, ali i programa namenjenog sa susedstvo iz koga se finasira Instrumet pretpistupne pomoći za Srbiju i druge zemlje regiona.

Većina lidera zemalja EU 27, posebno grupa ”štedljivih zemlja”, pozdravila je ovakvu novu preraspodelu zajedničkih sredstava.

Kritičari pak ukazuju da su u Briselu prevagnuli nacionalni interesi nad zajedničkim napretkom i planiranom zelenom i digitalnom transformacijom Unije.

Nešto pre ponoći u Briselu je počelo usaglašavanje tehničkih detalja, a diploamtski izvori sa sastanka navode da postoji oprezni optimizam da je moguće postići konzenzus do jutra i našlašavaju da bi to bio ”istorijski trenutak” za EU.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Postignut dogovor lidera EU o budžetu posle maratonskih pregovora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jul.2020

Lideri EU 27 postigli su rano jutros, posle maratonskih višednevnih pregovora, dogovor o višegodišnjem zajedničkom budžetu i fondu za oporavak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.