Ideološki pritisak u EU bez presedana

Izvor: B92, 26.Okt.2021, 18:29

"Ideološki pritisak u EU bez presedana"

Ideološki pritisak u okviru Evropske unije je bez presedana, rekao je danas mađarski premijer Viktor Orban.

To je kazao posle sastanka sa predsednicom francuskog desničarskog Nacionalnog saveza Marin le Pen.

Evropska komisija pretvorila se iz čuvara ugovora u ideološki centar, a Poljska i Mađarska svakodnevno u EU doživljavaju "modernizovanu formu" doktrine Brežnjeva, rekao je Orban na konferenciji za novinare.

"Sa žalošću konstatujemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je ideološki pritisak u EU postao jači nego ikad", rekao je on i dodao da se migracije i zagovaranje otvorenog društva promovišu do neviđenog stepena, prenosi MTI.

Po Brežnjevljevoj doktrini, ako neka članica sovjetskog bloka odstupi od centralne ideologije, druge države članice imale su pravo da intervenišu u njenoj unutrašnjoj politici, objasnio je Orban.

Naravno, dodao je, postupak zbog vladavine prava je mnogo manje brutalan od intervencije sovjetskih tenkova, ali je i dalje intervencija, rekao je on. A to je ono što Poljska i Mađarska svakodnevno doživljavaju, naglasio je Orban.

On je rekao da je neophodno obnoviti evropsku desnicu i da stranka Fides ima interes da se formira nova grupacija takvih stranaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Orban i Le Pen vs. EU

Izvor: B92, 27.Okt.2021, 10:57

Mađarski premijer Viktor Orban održao je u Budimpešti sastanak s francuskom desničarkom Marin Le Pen, a tema razgovora bila je aktuelna situacija u EU.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.