IZNERVIRANI MINISTAR: Turska nikad neće biti članica EU

Izvor: Kurir, 22.Sep.2013, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZNERVIRANI MINISTAR: Turska nikad neće biti članica EU

Turska je započela pregovore za članstvo 60-tih godina prošlog veka, ali pristupni razgovori su pokrenuti tek 2005. i vrlo brzo su "zaglibili" zbog spora oko podeljenog Kipra koja je članica EU

LONDON/ANKARA - Turska, verovatno, nikada neće biti članica Evropske unije (EU) zbog stavova nekih država članica, izjavio je turski ministar i glavni pregovarač sa Unijom Egemen Bagiš. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<

"Turska će, verovatnije, pregovarati za poseban pristup tržištu EU, poput Norveške", rekao je turski ministar Bagiš.

Ministar je dodao da je njegova zemlja trpi kako zbog težnji za članstvom u EU tako i zbog (nedavnog) gubitka kandidature za organizaciju Olimpijskih igara.

"Oni (EU) treba da shvate da oni ne pogađaju mene time što me stavljaju u drugi plan. Oni nanose štetu sebi", izjavio je Bagiš.

U junu je EU navela da će "oživeti pristupne pregovore sa Turskom", ali je vrlo brzo odgodila novi krug pregovora za "najmanje četiri meseca, zbog odnosa Ankare prema protuvladinim protestima".

Nemačka i Francuska su uvek pokazivale rezerve da se omogući "velikoj muslimanskoj zemlji" od 76 miliona stanovnika da uđe u EU, jer bi kulturne razlike i njena veličina umnogome otežavale integraciju Turske.

Turska je započela pregovore za članstvo 60-tih godina prošlog veka, ali pristupni razgovori su pokrenuti tek 2005. i vrlo brzo su "zaglibili" zbog spora oko podeljenog Kipra koja je članica EU.

Istovremeno je drastično opao stepen podrške turske javnosti članstvu Turske u EU na 44 odsto u odnosu na 73 odsto koliko je ta podrška bila u 2004, navodi se u izveštaju nemačkog Maršalovog fonda objavljenog ove nedelje.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.