Izvor: S media, 11.Jun.2013, 23:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I SAD LOBIRAJU ZA SRBIJU? Riker ubeđuje Berlin da popusti

Kako saznaju "Novosti“ u Stejt departmentu, sudbinu evropskih integracija naše zemlje može da prelomi ishod bitke između dve struje u američkoj administraciji.

Prema izvorima "Novosti", tvrđa struja zalaže se da se datum koristi kao "šargarepa" da bi se od Beograda iznudilo što više ustupaka u implementaciji briselskog sporazuma, dok mekša veruje da bi dalji pritisci bili kontraproduktivni. Ova grupacija zalaže se i da Beograd dobije "zeleno svetlo" za datum, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << a Priština specijalni ugovorni aranžman sa EU (dodeljivanje ŠP još nije moguće, jer pet država Unije ne priznaje KiM).

Trenutno se razmatra i opcija šatl-diplomatije Vašingtona u ključnim evropskim prestonicama, a posebno u Berlinu, koji i dalje zauzima najtvrđi stav po pitanju integracija Srbije.

Ideja je da u foto-finišu odluke Evropskog saveta posredničku ulogu preuzme Filip Riker, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, koji bi u narednim danima pokušao da ubedi Nemačku da odobri „zeleno svetlo“, što bi bio signal i za ostale države EU, koje se još premišljaju oko datuma.

(Novosti)

Foto: Guliver/Thinkstock

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.