Hrvatska uspela da šokira EU

Izvor: B92, 28.Mar.2014, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska uspela da šokira EU

Zagreb -- Odluka hrvatske vlade da obustavi isplatu 23 miliona evra namenjenih Zavodu za zapošljavanje šokirala je tamošnju javnost ali i Evropsku uniju.

Kako piše Jutarnji list, sa jučerašnje sednice Vlade, premijer Zoran Milanović je ipak objasnio da se "ništa ne ukida, već samo obustavlja", a da je Vlada "samo uzela tajmaut", poručio je i ministar rada Mirando Mrsić.

List piše da je vlada "bez šanse i nade" ostavila 380 000 nezaposlenih, jer se svake godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zahvaljujući podsticajima Zavoda, zaposli približno 50 000 ljudi, a preko podsticajnih mera volontiranja 19.000 mladih dobilo je šansu da stupe u svet rada.

Opozicija je, međutim, oštro kritikovala Vladinu odluku, pa je nezavisna poslanica Jadranka Kosor izjavila da je "neshvatljivo da, kada barem jedna mera vezana za zapošljavanje daje rezultate, Vlada od nje odustaje i to obrazlaže time što se čekaju sredstva iz EU". I HDZ smatra da je Vlada pokazala svu bezosećajnost prema nezaposlenima, među kojima je najviše mladih

To je, kako se navodi, s obzirom na to da Vlada nije osigurala ekonomski rast i omogućila stvaranje novih radnih mesta, bio jedini način da barem deo nezaposlenih dobije šansu.

Ministar i premijer odlučili su, međutim, da neće smanjivati glomaznu i neefikasnu administraciju, a ne žele ni da obustave i smanje broj političkih zapošljavanja u javnim firmama.

Neće smanjiti broj opština, gradova i županija u kojima posle svakih izbora zaposle po 10 000 članova stranaka, raznosača plakata i prijatelja...., konstatuje se u "Jutarnjem listu".

Osim građanstva Hrvatske, ovom odlukom bili su začuđeni i u EU, pa su se iz Evropske komisije raspitivali "šta se događa, i zašto su smanjena sredstva za zapošljavanje".

Tako je sada Zavodu za zapošljavanje ostalo oko 40 miliona evra, mere zapošljavanja koje su dogovorene biće realizovane, ali nove se neće ugovarati.

Inače, kako piše list, na berzi rada je prijavljeno više od 73 000 mladih, koji će moći da budu uključeni u mere zapošljavanja tek kad stigne novac iz EU za te namene.

Jedan od sagovornika pretpostavlja da u Vladi nisu očekivali ovako negativne reakcije, što je potvrdio i premijer, koji je objasnio da se "ništa ne ukida".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Smanjili sredstva za zapošljavanje i šokirali EU

Izvor: Akter, 28.Mar.2014

Odluka hrvatske Vlade da stopira 23 miliona evra namenjenih Zavodu za zapošljavanje, šokirala je tamošnju javnost ali i Evropsku uniju

Nastavak na Akter...

Hrvatska-uspela-da-sokira-EU

Izvor: medio.rs, 28.Mar.2014

Zagreb -- Odluka hrvatske vlade da obustavi isplatu 23 miliona evra namenjenih Zavodu za zapošljavanje šokirala je tamošnju javnost ali i Evropsku uniju.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.