Hrvatska u EU skupo će koštati BiH

Izvor: B92, 17.Dec.2012, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska u EU skupo će koštati BiH

Banja Luka -- Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, planiran za polovinu iduće godine, koštaće BiH više od 60 miliona konvertibilnih maraka.

A ti troškovi mogli bi biti mnogo veći, jer brojni projekti koji treba da budu realizovani nisu uračunati u preliminarnu procenu.

U izveštaju o aktivnostima iz dokumenta "Akcioni plan za prevazilaženje posledica pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji", navedene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su aktivnosti koje BiH treba da preduzme da bi spremno dočekala ulazak susedne zemlje u EU.

Najveći troškovi odnose se na uređenje graničnih prelaza i izgradnju novih da bi bili zadovoljeni evropski standardi i omogućen nesmetan protok stanovništva i robe, piše banjalučki "Glas Srpske“.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH obezbedila je za izgradnju graničnog prelaza "Bijača" 6,4 miliona maraka, a "Autoceste FBiH" i Ministarstvo finansija i trezora BiH 11,4 miliona. Za ovaj projekat nedostaje još 7,6 miliona maraka.

Adaptacija graničnog prelaza Gradiška, koja treba da bude završena do kraja godine, košta 400.000 maraka, dok će za izgradnju novog prelaza u ovom gradu trebati 12 miliona maraka.

Za izgradnju prelaza u Orašju obezbeđeno je 200.000 maraka, za granični prelaz "Gorica" potrebno je 800.000, a za prelaz "Ivanjica" dvostruko manje novca. Realizacija ova tri projekta zavisi od pregovora sa Hrvatskom.

Jedan od skupljih projekata koje će BiH morati da sprovede zbog ulaska Hrvatske u EU jeste sistem identifikacije i kontrole kretanja životinja u BiH, za koji je potrebno 1,8 miliona maraka.

Osim toga, obuka veterinarskih inspektora trebalo bi da košta 200.000 maraka, kontrola bolesti životinja oko 400.000, a oko 100.000 maraka potrebno je za unapređenje sistema akreditacije veterinarskih laboratorija.

Opremanje dve ovlašćene GMO laboratorije trebalo bi da košta 20.000 maraka, dok će godišnji plan praćenja hrane koštati 150.000 maraka.

U Direkciji za evropske integracije BiH su istakli da je za mnoge projekte obezbeđen novac u budžetu, ali nisu izneli detaljnije podatke.

Izrada i štampanje različitih vodiča iz oblasti bezbednosti hrane koštaće 50.000 maraka.

U izveštaju se navodi da su svi vodiči završeni, a da će njihovo štampanje zavisiti od finansijskih sredstava.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.