Izvor: Nezavisne Novine, 04.Maj.2016, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska opet blokirala Srbiju

BRISEL - Predsedavjuća EU Holandija pokušala je danas, poslije pauze od nekoliko sedmica, da postigne konsenzus zemalja članica po pitanju otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Unije, ali je Hrvatska ostala pri stavu da ne daje saglasnost.

Kako saznaje Tanjug, iz diplomatskih izvora u Briselu, holandsko predsedavanje Savetom EU stavilo je ovu temu na dnevni red današnjeg sastanka ambasadora zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << članica EU (Coreper), iako je iz ranijih kontakata sa Zagrebom bilo jasno da je hrvatski stav po pitanju otvaranja poglavlja 23 sa Srbijom ostao nepromijenjen.

I ovoga puta 27 zemalja članica podržalo je prijedlog o otvranju poglavlja 23 sa Srbijom, koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava.

Hrvatski ambasador u EU je ponovio rezerve zbog kojih Hrvatska nije u mogućnosti da da svoje "zeleno svijetlo", čime bi se obezbjedio neophodan konsenzus za novi korak Srbije u pregovorima o člnstvu sa EU.

Sastanak stalnih predstavnika zemalja članica bio je zatvoren za javnost, a diplomatski izvori iz Saveta EU navode da Hrvatska i dalje insistira na ukidanju zakona o regionalnoj nadležnosti Srbije u procesuiranju ratnih zločina, kao i na garancijama za zastupljenost hrvtske nacionalne manjine u srpskom Parlamentu.

Holandija, trenutno predsjedavajuća Savetom EU, i dalje insistira da se poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom otvore do kraja njihovog predsjedavanja, koje ističe u junu.

To je i bio jedan od razloga što je ovo pitanje podignuto sa nivoa radne grupe Savjeta EU za zemlje u procesu proširenja (Coela) na viši nivo stalnih predstavnika zemalja članica u EU.

Izvori iz Savjeta EU navode da se konsultacije sa Zagrebom u cilju riješavanja hrvatske blokade srpskog pristupnog procesa nastavljaju, kako na inicijativu zvaničnog Brisela, tako i pojedinih zemalja članica koje kritički gledaju na ovakvo ponašanje Hrvatske.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.