Hrvatska neće blokirati put Srbije u EU

Izvor: Blic, Beta, 29.Nov.2009, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska neće blokirati put Srbije u EU

Hrvatska će, kada uđe u Evropsku uniju, podržati ulazak Srbije u EU i ni na koji način neće blokirati evropski put bilo koje zemlje regiona jer iskreno veruje da je uključenje čitavog regiona u EU i njen strateški interes, poručuje Stjepan Mesić, predsednik Hrvatske, i napominje da to podrazumeva da svaka zemlja kandidat prethodno ispuni zadate kriterijume i usvoji evropske standarde. U osvrtu na odnose Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Hrvatske na isteku svog mandata Mesić ističe da oni nisu tako dobri kako bi mogli i trebalo da budu, ne samo u interesu dve zemlje, ne samo u interesu Srba u Hrvatskoj nego i u interesu čitavog regiona.

- Do određenog zastoja u uzlaznoj liniji čiji početak se poklapa s početkom mog predsedničkoga mandata došlo je nakon što je Hrvatska priznala nezavisnost Kosova. Mi smo jedna od 63 zemlje koje su to do sada učinile. Ne vidim nikakvoga smisla da se to zamera samo nama i da odnosi Zagreb - Beograd postanu taoci jednog poteza koji nije ništa drugo nego priznavanje novog realiteta u Jugoistočnoj Evropi.

Verujete li i dalje da Srbija treba da se „dekosovizuje", kako ste jednom prilikom izjavili?

- Naravno, pri čemu pod pojmom „dekosovizacije" ne mislim ništa loše za Srbiju. Želim naprosto reći kako bi i za Srbiju i za region bilo dobro kada pitanje Kosova ne bi bilo alfa i omega politike Srbije, odnosno kada ta politika ne bi bila na najboljem putu da postane zarobljenik kosovskoga pitanja. Rekao sam mnogo puta do sada da niko niti može, niti treba da tera Srbiju da prizna nezavisno Kosovo. To je stvar službenog Beograda. Ali, rekao sam i to da će se s vremenom, hteo to neko ili ne, nametnuti potreba da se uspostavi komunikacija između Srbije i Kosova, i zbog Srba koji žive na Kosovu.

Hoće li Hrvatska svedočiti u korist Kosova pred Međunarodnim sudom pravde?

- Hrvatska nema nikakvog razloga da se ustručava i pred Međunarodnim sudom pravde iznese razloge kojima se vodila kada je donela odluku o priznavanju Kosova. Štaviše, mislim da bi bilo licemjerno najpre priznati, a potom se ustručavati govoriti o tome. No, moram naglasiti da nije reč ni o čemu što bi bilo upereno protiv srpskoga naroda.

Rekli ste da bi bilo dobro da predsednik Tadić dođe u Vukovar. Koji bi to obostrani potezi doprineli konačnom pomirenju između Hrvata i Srba?

- Nisam prijatelj teze da treba doći do pomirenja između Hrvata i Srba kao naroda. Ako bismo to prihvatili, onda bismo prihvatili i tezu da narodi mogu biti i krivi, odnosno odgovorni za neke stvari, a tome se najodlučnije protivim. Da budem potpuno jasan: nema, ne može i ne sme biti kolektivne odgovornosti bilo kojeg naroda za bilo koja zlodela koja su počinili neki njegovi pripadnici, naredili neki njegovi pripadnici, ili ih nisu spriječili, odnosno naknadno procesuirali. U tom smislu nema potrebe govoriti niti o pomirenju naroda, ali i te kako ima potrebe insistirati na ponovnom uspostavljanju međusobnog poverenja i razumijevanja. U tom kontekstu poseta predsednika Srbije Vukovaru bila bi sigurno dobrodošala, kao što ne sumnjam da je svojevremeno na odnose dve zemlje i naroda pozitivno uticalo izvinjenje koje sam izrekao kako u Jasenovcu, tako i u Beogradu za sva zla koja su pripadnici hrvatskoga naroda ikada ikome naneli.

Da li smatrate da ste učinili dovoljno za povratak srpskih izbeglica u Hrvatsku?

- Odgovor je apsolutno - da. Učinio sam sve što sam mogao da bih podstakao svest o tome da je povratak izbeglih hrvatskih građana srpske nacionalnosti naš državni i nacionalni interes. Da li smo na nižim nivoima mogli učiniti više da taj povratak pospešimo - sigurno jesmo.

Pod kojim uslovima bi Hrvatska povukla svoju tužbu protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde?

- Nema smisla sada razmišljati u stilu „šta bi bilo – kada bi bilo" ili „šta je moglo biti". Tužba postoji, ona je pred sudom i neka sud donese odluku. Bitno je, međutim, da se u Srbiji shvati kako to nije tužba protiv srpskoga naroda.

Nadogradnja Dejtona

Dejtonski sporazumi prekinuli su rat i kroz stvaranje dva entiteta sankcionisali postojeće stanje. Nisu, nažalost, stvorili uslove za funkcionisanje BiH kao svake druge demokratske države. I upravo to je ono što sada treba napokon napraviti: pretvoriti BiH u funkcionalnu državu, što podrazumeva i jačanje centralnih organa, uz pretpostavku da se nijedan od entiteta ne ponaša kao država u državi, a kamoli da preti odvajanjem. Potom se treba dogovoriti o ustavnim promenama i o unutrašnjem uređenju BiH koje može i mora biti rezultat dogovora tri konstitutivna naroda, ali do kog nikada neće doći, ako predstavnici jednog od ta tri naroda ne prihvataju ništa što drugi predlažu. Ukratko, potrebna je nadogradnja Dejtona, kaže Mesić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mesić: Hrvatska neće blokirati put Srbije u EU

Izvor: Vesti-online.com, 30.Nov.2009, 00:50

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je da će Hrvatska, kada uđe u Evropsku uniju, podržati ulazak Srbije u EU i ni na koji način neće blokirati evropski put bilo koje zemlje regiona, jer veruje da je to i njen strateški interes...Mesić je u intervjuu za "Blic" rekao da to podrazumeva da...

Nastavak na Vesti-online.com...

Mesić: Hrvatska neće blokirati put Srbije u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2009

BEOGRAD - Hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je da će Hrvatska, kada uđe u Evropsku uniju, podržati ulazak Srbije u EU i ni na koji način neće blokirati evropski put bilo koje zemlje regiona jer veruje da je to i njen strateški interes...Mesić je u intervjuu "Blicu" rekao da...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Hrvatska će podržati ulazak Srbije u EU

Izvor: Beta, 30.Nov.2009

BEOGRAD, 30. novembra 2009. (Beta) - Hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je da će njegova zemlja, kada udje u Evropsku uniju, podržati ulazak Srbije u EU i da ni na koji način neće blokirati evropski put bilo koje zemlje regiona...Mesić je u intervjuu za Blic od ponedeljka rekao da Hrvatska...

Nastavak na Beta...

Hrvatska će podržati ulazak Srbije u EU

Izvor: NaDlanu.com, 30.Nov.2009

BEOGRAD, 30. novembra 2009. (Beta) - Hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je da će njegova zemlja, kada uđe u Evropsku uniju, podržati ulazak Srbije u EU i da ni na koji način neće blokirati evropski put bilo koje zemlje regiona. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.