Hrvatska neće blokirati Srbiju

Izvor: B92, 23.Jun.2012, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hrvatska neće blokirati Srbiju"

Zagreb -- Hrvatska neće blokirati Srbiju jer je interes njenih suseda da ide prema EU, kaže hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić.

To, prema njenim rečima, nije pitanje simpatije i antipatije već zdravog razuma.

Pusićeva je u razgovoru za nedeljni dodatak "Pogledi" u riječkom "Novom listu" izjavila da "prvi hrvatski interes mora biti da na svojim granicama ima funkcionalne stabilne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemlje, a ne nepouzdane države jer je to naprosto opasno".

Govoreći o najavi predsednika Tomislava Nikolića da Srbija dobije datum početka pregovora sa EU, rekla je da se to odlučuje na osnovu celog niza formalnih kriterijuma institucionalne spremnosti, ali i političkih kriterijuma koji su u regionu naročito važni.

"Ti kriterijumi nisu egzaktni i mere se prema okolnostima koji se smatraju najvažnijim", rekla je ona, uz konstataciju da "EU nema oduševljenje za proširenjem".

Odgovarajući na novinarsko pitanje, ona je rekla da na samitu NATO-a u Čikagu nije rekla da je izborom Tomislava Nikolića za predsednika Srbije promenjena strateška situacija u regionu, već da su izbori u Srbiji promenili okolnosti u regionu, pre svega jer Nikolić ni njegova stranka nisu učestvovali u vlasti.

"Srbija je do sada imala, da blago kažem, rezervu prema članstvu u EU, ali je bila zainteresovana za članstvo u NATO-u, a čini se da je to i dalje", rekla je ona.

Naglasila je da će bez obzira na sve, Hrvatska neko vreme biti granična zemlja EU, i to bez obzira na region, ali s obzirom na atmosferu u Uniji, kao i da ne bi bilo dobro da 1. jula 2013, kad će Hrvatska postati članica EU, ne bude nikog iz regiona ko je u procesu pregovora.

"Čini mi se da bi proces proširenja bilo teže ispočetka inicirati, nego da on kontinuirano teče", rekla je ona i dodala da i pored toga što čini sve što može nije sigurno da će Crna Gora krajem juna na Evropskom savetu dobiti datum o početku pregovora, što bi bilo u interesu i Crne Gore i regiona.

"Ali s obzirom koliko pregovori traju i da su sa svakim talasom proširenja sve komplikovaniji, pred nama je značajan niz godine pre nego što neko sledeći iz regiona postane punopravnom članicom", kaže Pusićeva.
Pogledaj vesti o: NATO skup,   Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hrvatska neće blokirati Srbiju ka EU

Izvor: Kurir, 23.Jun.2012

Interes je da Srbija ide prema EU, a to nije pitanje simpatije i antipatije već zdravog razuma, kaže hrvatska ministarka Vesna Pusić..ZAGREB - Hrvatska neće blokirati Srbiju jer je interes njenih suseda da Srbije ide prema Evropskoj uniji, a to nije pitanje simpatije i antipatije već zdravog razuma,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.