Hrvatska bi trebala drugačije da postupi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2016, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hrvatska bi trebala drugačije da postupi"

Šefica pregovaračkog tima Srbije za pristupanje Evropskoj uniji Tanja Miščević izjavila je danas da Hrvatska ne bi trebalo da blokira otvaranje poglavlja sa EU, već da bi celoj stvari trebalo da pristupi na drugi način, jer je reč o bilateralnim pitanjima.

"Komunikacije sa Hrvatskom je bilo kada smo pojašnjavali rešenja, onda se stvar prenela na Brisel i sada je to u rukama EU, koja pokušava da nađe rešenje i da se prevaziđe blokada", rekla je Miščević >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za TV N1.

Ona je rekla da je reč o početku velikog pregovaračkog procesa sa EU i da bi Hrvatska trebalo na drugi način da mu pristupi.

Miščević je, navodeći da Hrvatska već duže vreme ne daje zeleno svetlo, posebno za Poglavlje 23, uvodeći neka nova pitanja koja nisu bila postavljena, rekla da u pregovaračkom procesu svaka država članica ima mogućnost blokade i da je to jedan od ozbiljnih problema.

"Mi moramo da nastavimo da radimo i menjamo sve ono što smo predvideli u ovim poglavljima. Mi ne ispunjavamo bilateralne zahteve, mi pregovaramo sa EU, ispunjavamo uslove koji se tiču prava EU kao što je saradnja sa Hagom", rekla je Miščević.

Na pitanje zašto neke zemlje napreduju brže u pregovorima, poput Crne Gore koja je otvorila znatno više poglavlja, Miščević je rekla da ključ leži u normalizaciji odnosa sa Prištinom i podsetila da je trebalo dve godine da se otvori prvo poglavlje, odnosno tek kada je EU rekla da je sve u redu u odnosima sa Prištinom.

"Do kraja 2016. godine najvažnije je otvoriti poglavlja 23 i 24, plus poglavlje 35, to su poglavlja koja najpre moramo da otvorimo da bismo otvorili i ostala, na kojima radimo. Za drugu polovinu godine spremamo veliki broj poglavlja", rekla je Miščević.

Komentarišući saopštenje Transparentnost Srbija, koja navodi da je Akcioni plan za Poglavlje 23 "neprimećeno" usvojila tehnička Vlada Srbije u postizbornim danima i ukazuje da su mnogi rokovi za sprovođenje određenih aktivnosti postavljeni u tom planu već prošli, Miščević je reka da se akcioni plan za poglavlja 23 i 24 stalno inovira i da je Transparentnost verovatno pogledala staru verziju akcionog plana.

164
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Miščevićeva o blokadi Hrvatske: Traži se rešenje, sve je u rukama EU

Izvor: Blic, 10.Maj.2016

Šefica pregovaračkog tima Srbije za pristupanje Evropskoj uniji Tanja Miščević izjavila je danas da Hrvatska ne bi trebalo da blokira otvaranje poglavlja sa EU, već da bi celoj stvari trebalo da pristupi na drugi način, jer je reč o bilateralnim pitanjima...- Komunikacije sa Hrvatskom je bilo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.