Hrvatska OTVARA VRATA EU Zapadnom Balkanu?

Izvor: Press, 18.Nov.2019, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska OTVARA VRATA EU Zapadnom Balkanu?

Na kongresu Evropske narodne stranke (EPP) 20. i 21. novembra u Zagrebu jedna od tema biće i pitanje perspektive pristupa Evropskoj uniji za zemlje Zapadnog Balkana, a narodnjaci očekuju da će Hrvatska u tome imati važnu ulogu tokom predsedavanja blokom u prvoj polovini naredne godine.
Foto:blic
Predsednik Odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister smatra da važno da se ispravi >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << greška koju je EU napravila time što nije odredila datum početka pregovora Severnoj Makedoniji i Albaniji, ističući da "stabilnost Zapadnog Balkana znači i stabilnost čitave Evrope".
- To je i u našem interesu. Utoliko je dobro to što će Hrvatska, u dogovoru s Nemačkom, koja će nakon nje predsedavati Savetom Evropske unije, posebnu pažnju posvetiti upravo tom regionu - rekao je Mekalister i dodao da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju otvorenu perspektivu učlanjenja u EU.

On u intervjuu za Dojče Vele nije želeo da konkretno odgovori na pitanje da li Hrvatska zaista može da doprinese integraciji Zapadnog Balkana u EU, s obzirom na njenu dvostruku ulogu u Bosni i Hercegovini i još napete odnose sa Srbijom koji su na kraju doveli i do otkazivanja dolaska predsednika Aleksandra Vučića na kongres.
- U prirodi je stvari da na Zapadnom Balkanu još postoje nerazjašnjena pitanja među državama bivše Jugoslavije. Evropska unija podržava politiku regionalnog pomirenja i saradnje - kaže nemački političar.
Dodaje da ima puno poverenje u Andreja Plenkovića koji je "izuzetno iskusan na polju spoljne politike" i koga "veoma ceni".
Mekalister posebno pozdravlja najavu Hrvatske da pitanje proširenja EU bude jedna od glavnih tema hrvatskog predsedavanja Savetom Evropske unije i da se naredni susret na vrhu zemalja Zapadnog Balkana i Unije održi u maju u Zagrebu.
Foto: Milorad Milanković / RAS Srbija
Dejvid Mekalister
Stručnjak za Zapadni Balkan Tomas Bikl takođe pozitivno ocenjuje inicijativu da Hrvatska pomogne regionu na evropskom putu. On je uveren da ponavljanje floskule o Zapadnom Balkanu kao "buretu baruta" nemaju utemeljenja u činjeničnom stanju i da se ne može govoriti o nekoj "neposrednoj ratnoj opasnosti". Međutim, dodaje da postoji izvestan potencijal za rast napetosti, delimično i zbog povećane zainteresovanosti međunarodnih sila za to područje.
- Posmatrača spolja zaista čudi u kojoj meri EU ponekad kratkovida kada je reč o razvoju u njenom neposrednom susedstvu, u regionu koji je geostrateški značajan kako u ekonomskom smislu, tako i kada je reč o pitanjima bezbednosne politike - kaže Bikl.

Dojče vele ukazuje na to da Evropska narodna stranka već decenijama ima ključnu ulogu u oblikovanju politike EU, posebno u poslednjem izbornom periodu kada su iz redova te evropske stranke izabrani predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, Evropskog parlamenta Antonio Tajani i Evropskog saveta Donald Tusk.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Donald Tusk u Zagrebu postaje NOVI PREDSEDNIK najjače stranke u Evropskom parlamentu

Izvor: Blic, 18.Nov.2019

Predsednik Evropskog saveta u odlasku Donald Tusk biće novi predsednik Evropske narodne stranke (EPP), potvrdila je stranka uoči izbornog kongresa u Zagrebu za dva dana.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.