Hejg: Nema promene granica Balkana

Izvor: B92, 28.Mar.2014, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hejg: Nema promene granica Balkana

Sarajevo -- Ministar spoljnih poslova Velike Britanije izjavio da više nema iscrtavanja granica na Balkanu i da samo jedinstvena BiH sa sadašnjim granicama može u EU.

"Razlozi za raspad BiH naići će na snažan otpor Ujedinjenog Kraljevstva i međunarodne zajednice, uveren je Vilijam Hejg i dodao da to uverenje deli sa svim kolegama u 28 zemalja članica EU".

"Veliki sam zagovornik budućeg članstva BiH u EU i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << NATO, ali to će se desiti samo ako BiH uspe da funkcioniše kao država. To znači da je važno da je karta BiH konačna, da ljudi mogu zajedno da sarađuju", rekao je Hejg, koji je sinoć doputovao u Sarajevo.

Komentarišući unutrašnje probleme u BiH britanski ministar je kazao da za tu zemlju nema drugog izbora nego da njeni političari počnu da rade svoj posao i ispunjavaju zahteve koje su građani izneli na protestima. "Njihov uspeh meriće se ne po izvikivanju nacionalističkih parola, nego po sprovođenju reformi i poboljšanju kvalitete života u zemlji", poručio je Hejg.

On je istakao da se stanje u Bosni i Hercegovini ne bi smelo povezivati sa zbivanjima u Ukrajini i da nema nijednog osnova za poređenje Republike Srpske i Krima.

Dodao je da su koraci koje Rusija preuzima u slučaju Krima "užasan primer protivpravnog pripajanja prema kojem države članice Evrpske unije imaju jedinstveni osuđujući stav".

Hejg je sinoć doputovao u Sarajevo s holivudskom glumicom Andželinom Džoli, a danas zajedno prisustvuju konferenciji o temi "Prevencija seksualnog nasilja u sukobima - osnaživanje uloge regionalnih snaga bezbednosti u operacijama podrške miru".

Hejg i Džolijeva su danas iz Sarajeva otišli u Potočare, kod Srebrenice, gde će imati niz susreta sa članovima porodica žrtava i žrtvama seksualnog nasilja tokom proteklog rata u BiH.

Hejg i Džolijeva su u Potočare stigli helikopterom EUFOR-a, a nakon konferencije o prevenciji seksualnog nasilja tokom ratnih sukoba u Sarajevu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.