Hapšenje carinika zbog utaje poreza

Izvor: RTS, 31.Okt.2012, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenje carinika zbog utaje poreza

Zbog sumnje da su utajili porez u iznosu od milijardu dinara, uhapšena tri carinska službenika i vlasnika preduzeća iz Subotice. Osumnjičeni se terete da su preko preduzeća iz Srbije i EU sačinjavali poslovnu dokumentaciju sa neistinitim sadržajem.

U nastavku akacije "Bazar", policija je uhapsila tri carinska službenika iz Subotice i vlasnika privrednog društva, zbog sumnje da su od 2009. godine zloupotrebom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << službenog položaja i poreskom utajom oštetili budžet Srbije za oko milijardu dinara.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, osumnjičeni Nebojša L, vlasnik preduzeća i zaposleni na radnom mestu viši carinik i pregledači Carinske ispostave Javna skladišta Subotica Smilja Đ, Gordana Lj. i Đorđe F. uz krivičnu prijavu biće privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal radi saslušanja.

Uhapšeni se terete da su korišćenjem poslovnih struktura preduzeća na teritoriji Srbije i zemalja Evropske unije, sačinjavali poslovnu dokumentaciju sa neistinitim sadržajem.

Početkom juna u okviru akcije "Bazar" uhapšena su 22 osumnjičena, mahom direktori privatnih preduzeća i carinski službenici koji se terete za ista krivična dela.

Osumnjičeni su lažno prikazivali vlasništvo nad robom i vrednost odeće i obuće poreklom iz azijskih i evroazijskih zemalja prilikom uvoza, carinjenja i stavljanja u promet u Srbiji, a preko CI Subotica - Javna skladišta, po znatno nižoj ceni od stvarne vrednosti uvezene robe.

Kako se dodaje u saopštenju, robu su prodavali kupcima - preduzećima koja su poslovala pod kontrolom Nebojše L, a zatim su transportovali i predavali stvarnim kupcima koji su robu prethodno kupili u inostranstvu za gotov novac.

Smilja Đ, Gordana Lj. i Đorđe F, zapolseni kao viši carinici pregledači CI Javna skladišta Subotica, tokom 2009. i 2010. godine, prihvatali su sažete deklaracije o uvozu robe sa neistinitim sadržajem, na osnovu računa inodobavljača, a u kojima su uneti lažni podaci o vlasništvu i ceni robe.

Na osnovu tih podataka je sproveden postupak carinjenja i na taj način je izbegnuto plaćanje carinskih i poreskih obaveza za ukupan iznos od oko milijardu dinara za koji je oštećen budžet Republike Srbije, po osnovu neobračunate i neuplaćene carine, odnosno neobračunatog i neuplaćenog PDV-a.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.