Han: Uskoro otvaranje prvih poglavlja

Izvor: Prva.rs, 04.Maj.2015, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: Uskoro otvaranje prvih poglavlja

"Kada sam bio u Srbiji u novembru prošle godine, svega nekoliko dana nakon što sam postao komesar, obavezao sam se da ću naporno raditi da pomognem vašoj zemlji da postane članica EU”, rekao je Han u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug.  
"Dosta smo napredovali poslednjih meseci. Želim da se pregovaračka poglavlja otvore što pre i dolazim da pomognem da se taj cilj ostvari", najavio je komesar, koji će u Srbiju doputovati >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << 7. maja.  
Han je prilikom nedavnog razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu rekao da se neke “neodlučne zemlje” opiru skorom otvaranju pregovaračkih poglavlja i da će se on potruditi da ih ubedi da promene mišljenje.
Upitan da li je tada mislio na Nemačku, komesar kaže da “nije pokazao prstom ni na jednu zemlju posebno:  
"Zajednička pozicija svih 28 zemalja članica je da treba prvo otvoriti poglavlja 23, 24 i 35, koja se tiču pravosuđa, osnovnih prava i normalizacije odnosa sa Prištinom, a da bi se među članicama postigao konsenzus da se ta poglavlja otvore, važno je da Srbija ostvari jasan i nepovratan napredak na ovim poljima", ukazao je on.
"Uveren sam da će do konsenzusa doći veoma brzo", istakao je Han.
Kada je reč o Nemačkoj, u kojoj je boravio neposredno nakon susreta sa premijerom Vučićem, prošlog meseca, komesar kaže da Berlin snažno podržava proces proširenja, koga vidi kao faktor mira i stabilnosti u regionu.  
"Dobio sam pozitivno misljenje o evropskim integracijama Srbije, koje je prošle nedelje tokom posete Beogradu preneo i šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer", istakao je Han, i dodao da je za Srbiju sada važno da očuva zamah i da nastavi da gradi kredibilitet u ispunjavanju kriterijuma za članstvo.  
U susret vojnoj paradi u Moskvi  9. maja i učešću pripadnika Vojske Srbije u toj ceremoniji, Han podseća da su srpske vlasti više puta jasno poručile da su im evropske integracije strateški cilj i da je od ključne važnosti da pokažu privrženost evropskim vrednostima i interesima, pogotovo imajući u vidu predsedavanje OEBS-om.  
Moramo biti svesni da je važno kako se potezi Srbije doživljavaju u odnosu na uspostavljanje kredibiliteta zemlje unutar EU i u međunarodnoj zajednici kao celini, tako da sve što može da izgleda kao napuštanje odanosti evropskim vrednostima nije korak u dobrom pravcu", ocenio je komesar.  
Han je rekao i da u Briselu veoma pažljivo prate razvoj situacije vezane za zaštitnika građana Sašu Jankovića i optužbe na njegov račun.
On je ukazao da nezavisna i regulatorna tela, u koja spada i ombudsman, imaju suštinsku ulogu u obezbeđivanju odgovornosti izvršne vlasti u svakoj funkcionalnoj demokratiji i istakao da su neutemeljene optužbe neprihvatljive.
Han je podsetio da su svi državni organi dužni da sarađuju sa ombudsmanom i drugim regulatornim institucijama u skladu sa srpskim zakonom, i da je pitanje jačanja tih institucija važan element u primeni vladinog akcionog plana za otvaranje poglavlje 23.  
Komesar će, nakon razgovora sa državnim vrhom u Beogradu, u četvrtak obići i Obrenovac, koji je pre godinu dana bio pogođen katastrofalnim poplavama, nakon čega je Han, koji je tada bio komesar za regionalnu saradnju, obišao ugrožena područja i koordinisao upućivanje pomoći EU za obnovu i izgradnju.  
"Proces pridruživanja nije samo baratanje papirima i "štikliranje stavki", već obuhvata solidarnost i uzajamnu pomoć", kaže on, dodajući da želi lično da se uveri da se građani Obrenovca vraćaju normalnom životu. 
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.