HOLANDIJA POPUŠTA AKO BRAMERC DA POZITIVAN IZVEŠTAJ

Izvor: Kurir, 07.Jun.2010, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HOLANDIJA POPUŠTA AKO BRAMERC DA POZITIVAN IZVEŠTAJ

BEOGRAD - Direktor Odeljenje za jugoistočnu Evropu, Ministarstva inostranih poslova Holandije, Kaspar Veldkamp izjavio je danas u Beogradu da će se Holandija, ukoliko izveštaj glavnog tužioca Tribunala Serža Bramerca bude

Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, Veldkamp je u razgovoru sa predsednikom Odbora za inostrane poslove Dragoljubom Mićunovićem ponovio stav Holandije da je hapšenje preostalih haških optuženika važno za evropski put Srbije i za odnose između dve >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << zemlje.

Glavna tema razgovora bila je pristupanje Srbije EU, a bilo je reči i o nekim pitanjima bilateralne saradnje.

Nema integracije Balkana Bez Srbije 

Veldkamp je ocenio da do posete dolazi u važnom momentu za odnose Holandije i Srbije, ali i Holandije i EU.

Delegacija iz Holandije, u kojoj su bili i Moric Verhejden iz Odeljenja MIP-a za jugoistočnu Evropu i ambasador Holandije u Beogradu Ron van Dartel, istakla je da je Srbija vodeća zemlja zapadnog Balkana, bez koje nema potpune integracije regiona u EU i da ona na tom putu mora da ispuni sve predviđene uslove i kriterijume.

Kosovo nije uslov

Uslov za priključenje Srbije EU nije priznavanje nezavisnosti Kosova, već razvoj dobrosusedskih odnosa.

Mićunović je naglasio da Srbija ulaže napore kako bi saradnju sa susednim i drugim državama u regionu dovela do nivoa najboljih mogućih odnosa.

On je kazao da o tome govore podaci o povećanoj ekonomskoj saradnji sa susednim zemljama.

"Naš veliki doprinos stabilizaciji političkih prilika u regionu je i beskompromisna borba protiv organizovanog kriminala", rekao je Mićunović.

Nikad nećemo priznati Kosovo

"Srbija ispunjava i sve obaveze predviđene tzv. mapom puta, što se, pre svega, odnosi na usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa evropskom pravnom praksom", rekao je Mićunović i naglasio da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Očekujemo mišljenje Međunarodnog suda pravde o tom pitanju, kako bi se nastavili pregovori dveju strana, kazao je Mićunović i pozvao holandske investitore da ulažu u Srbiji.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.