Izvor: B92, 05.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gubitak povlašćenih tržišta

Šid -- Ulazak na jedinstveno tržište EU je velika dobit, ali se istovremeno gube stara tržišta na kojima smo bili povlašćeni, kažu poljoprivrednici.

Dok se država nada da će ulaskom u Evropsku uniju najviše koristi imati srpska poljoprivreda, sami poljoprivrednici se ne slažu uvek sa tim. Dogradnjom hladnjače i ugradnjom tzv. ULO sistema, Zoran Grozdanić, voćar iz Šida, moći će skoro bez gubitaka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da čuva plodove jabuka i krušaka do juna sledeće godine.

Za sada najveći deo roda se izvozi za Rusiju, međutim nova investicija je pripremni korak koji bi trebao da mu omogući da sutradan bude konkurentan na tržištu Evropske unije.

"Sve sadašnje kalkulacije ljudi koji se bave voćarstvom se baziraju na nerealnim cenama koje u ovom momentu diktira rusko tržište. Ulaskom u EU, mi ćemo se suočiti sa više stvari. Lično mislim da će nam se u dobroj meri ograničiti ulazak na rusko tržište, ako ne i zatvoriti", kaže Zoran Grozdanić.

"Ako ćemo biti deo EU, te preferencijale koje imamo sada nećemo uživati ili ćemo ih u manjoj meri uživati, i suočićemo se sa jednom organizovanom proizvodnjom, proizvodnjom iza koje u velikoj meri stoji država", dodaje Grozdanić.

Mada se o tome još ne govori, sigurno je da Rusija ima jedinstvenu carinsku politiku prema Evropskoj uniji.

Onog momenta kada Srbija uđe u Uniju biće nam ukinuti preferencijali na izvoz robe, što znači da će se na našem tržištu pojaviti ogromni viškovi voća koje neće biti konkurentni ni cenom ni kvalitetom u Uniji. To je ono što zabrinjava naše voćare.

Jabuka na svetskom tržištu košta 20 evrocenti. Kod nas je, zahvaljujući Rusim, duplo skuplja.

"Sve mere su ograničene na određen broj hektara, na određen iznos. Imate podsticajne mere u vezi sa sistemima za navodnjavanje, za ono gde je taj nivo podsticajne mere 300.000 dinara", rekao je Zoran Grozdanić.

"To u prevodu znači da je ceo koncept baziran na proizvodnji od pola hektara, a hoćemo robne proizvođače koji sutra moraju biti spremni da se sukobe sa tom konkurencijom, sa cenom od 20 evrocenti na svetskom tržištu", kaže Grozdanić.

Kada Srbija uđe u Evropsku uniju, Rusija će imati mnogo bliže i jeftinije poljsko voće čiji je uvoz sada, u velikoj meri, ograničen carinskim barijerama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.