Grubješićeva: Srbija zasužila datum

Izvor: RTS, 05.Jun.2013, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grubješićeva: Srbija zasužila datum

Do 2020. godine najverovatnije neće biti prijema novih članica u EU, kaže potpredsednica Vlade za evrointegracije Suzana Grubješić, ističući da je Srbija zaslužila datum za pregovore sa EU. Srbija teško uspeti da u kratkom roku sprovede briselski sporazum, ocenio bivši državni sekretar za KiM Oliver Ivanović.

Potpredsednica vlade za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je da do 2020. godine najverovatnije neće biti prijema novih članica u EU, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da članstvo Srbije u EU, makar i kao daleka budućnost, ima jaču snagu i od izolacije i od okretanja sebi i od okretanja zemlje istoku.

Grubješićeva je rekla da je Srbija zaslužila datum za početak pregovora o članstvu, da je na korak od ispunjenja tog cilja i da s pravom očekuje pozitivnu odluku Evropskog saveta.

Kako je istakla, Srbija je spremna da ispuni sve obaveze preuzete postizanjem sporazuma i implementacionim planom.

"Srbija je zaslužila da otpočne pregovore, ali pre svega su to zaslužili njeni građani koji 12 godina u kontinuitetu podržavaju stanke koje vode proevropsku politiku", rekla je Grubješićeva na skupu "Srbija i Evropska unija - nova prilika?" u hotelu "Metropol" u Beogradu.

Potpredsednica vlade je najavila i da će do kraja meseca biti usvojena Strategija reforme pravosuđa, kao i Strategija za borbu protiv korupcije sa akcionim planovima za njihovo sprovođenje.

"U administrativno-tehničkom smislu, Srbija je spremna da pregovore o pristupanju započne sutra", navela je Grubješićeva.

Prema njenim rečima, bez obzira na zamor u proširenju EU, Srbija treba da sprovodi unutrašnje reforme među kojima su uspostavljanje vladavine prava, kao i nezavisan efikasan pravosudni sistem bez koga nema napretka ni na ekonomskom planu.

Ivanović: Teško primeniti sporazum u kratkom roku

U pauzi konferencije, bivši državni sekretar za Kosmet Oliver Ivanović rekao je novinarima da će Srbija teško uspeti da u kratkom roku sprovede briselski sporazum Beograda i Prištine.

Ivanović smatra da Srbija može da počne da zatvara pojedine kancelarije na Kosovu i Metohiji, ali da će teško ubediti ljude koji su do jučće kosovsku stranu doživljavali kao neprijateljsku, da sada treba da rade za nju.

"Neki manji koraci se mogu očćekivati u junu, ali velikih pomaka (u primeni sporazuma) neće biti", rekao je Ivanović.

Smatra da ni sudije, ni policajci koje je do sada plaćala država Srbija neće hteti da se odreknu tih svojih primanja.

"Mnogo je nelagodna čćinjenica da oni (sudije ni policajci) treba da rade za Vladu Kosova i u kratkom vremenskom intervalu nije realno da oni sada 'promene stranu'", rekao je Ivanović i dodao da je za to potrebno mnogo više vremena nego što Srbija ima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Građani zaslužili datum

Izvor: Akter, 05.Jun.2013

"Srbija je zaslužila da počne pregovore sa EU o članstvu i to ne ova Vlada, već građani, koji 12 godina podržavaju proevropske stranke", rekla je danas Suzana Grubješić

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.