Grubješić:  I dalje velike šanse za datum

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Mar.2013, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grubješić: I dalje velike šanse za datum

BEOGRAD -

Potpredsednica vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je danas da su velike šanse Srbije da dobije datum za početak pregovora sa EU i iste su kao i pre poslednje runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

"Šanse su nam iste kao što su bile i pre prethodne runde, zato što se, nažalost, ništa u ovoj poslednjoj rundi koja je završena juče nije pomerilo. Te šanse >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su i dalje velike, a ja zaista verujem, a to veruje i većina naših građana, da je Srbija zalužila da dobije datum za otpočinjanje pregovora sa EU", rekla je Grubješić gostujući na B92.

Ona je podsetila da je Srbija uradila sve što je prethodno bilo dogovoreno u tehničkom dijalogu i da je otpočela dijalog na najvišem političkom nivou, iako je pre par meseci bilo nezamislivo da bilo ko iz Srbije sedne da razgovara sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

"Rešavanje pitanja severa je sada došlo na dnevni red, ali ne samo severa. Oni u zaključcima Evropskog saveta kažu vidljiv i održiv napredak u dijalogu sa Kosovom, a ja mislim da je napredak već vidljiv. To da li je održiv za ovo kratko vreme - pa ne može da bude održiv", rekla je Grubješić i dodala da je potrebno vreme da dijalog bude održiv.

Ona je navela da Srbija kroz Rezoluciju i Platformu i predlog o zajednici srpskih opština, pokušava da ne diskriminiše Srbe koji žive na severu i jugu Pokrajine, jer zajednica srpskih opština obuhvata sve opštine na Kosovu u kojima su Srbi većina.

Grubješić je na pitanje da li predstavnici Srbije pokušavaju da ubede partnere u EU da Srbija dobije datum, rekla da to sve vreme rade i da to nije prazno, puko ubeđivanje jer postoje dokazi šta je Srbija uradila, a što će biti nastavljeno u budućnosti.

Prema njenim rečima, delegacija nemačkog Bundestaga 18. i 19. marta dolazi u Srbiju, a potom i mešoviti nemačko-francuski odbor za evropske poslove i to su prilike da se još jednom razgovara i prezentuje ono što je Srbija uradila.

"Ja se zaista nadam se da će to biti dovoljno za dobijanje datuma, ali više od toga da učinimo ne možemo", rekla je Grubješić.

Ona je govoreći o istraživanju prema kome 65 odsto građana bira Kosovo, a ne EU, rekla: "Dozvolite mi da ne verujem uvek u istraživanja i u uzorak".

"Ali ako me neko ubedi da bi odustajanjem od evrointegracija Srbija uspela da vrati Kosovo pod punu svoju vlast, ja bih bila prva koja bi tako nešto podržala", naglasila je Grubješić.

Kako je naglasila, ni Platforma ni Rezolucija nisu napravljene zarad dobijanja datuma nego zarad pokušaja da se pitanje Kosova reši i da se ono "ne vuče još narednih 10 godina", nego da se nađe neko krajnje, stabilno, održivo rešenje koje neće ići na štetu Srba na Kosovu.

"To je poenta čitavog dijaloga, a ne zarad datuma. Pa nije valjda da zarad datuma sprovodimo i unutrašnje reforme da se bolje živi u Srbiji? To radimo zbog nas", zaključila je Grubješić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.