Grenel: Nedovoljan pritisak na Kurtija

Izvor: B92, 24.Okt.2023, 23:15

Grenel: Nedovoljan pritisak na Kurtija

Evropska unija nije dovoljno odlučna u pritisku na premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Ovo je danas na tribini u Novom Sadu rekao bivši američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel i dodao da je prvo potrebno sprovesti potpisane sporazume pre nego što se razgovara o novim.

Grenel je istakao da su predstavnici Prištine ti koji se ne pridržavaju dosadašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sporazuma, kao i da Kurti treba da formira ZSO koja je bila u mnogim sporazumima.

''Zašto to ne radi, ne razumem. Mislim da međunarodna zajednica treba da bude mnogo stroža prema njemu jer nije ispoštovao svoj zadatak'', navodi Grenel.

Komentarišući povećanje broja NATO trupa na KiM, Grenel je podsetio da je originalna namera bila da na KiM neće biti potrebno prisustvo NATO trupa.

''Da je predsednik Tramp na funkciji, ne bismo imali povećanje NATO trupa na Kosovu. Mi bismo smanjili snage NATO. Predlagali smo četiri različita sporazuma o normalizaciji, i tada sam rekao predsedniku Vučiću i predsedniku Tačiju da ako hoće posao za svoje mlade ljude, i ako žele da razvijaju svoju ekonomiju, da moraju da pričaju o boljem životu, a ne o politici'', kazao je Grenel.

Takođe je dodao ''da će doći vreme kada će pritisak biti usmeren na Srbe da ostvare veći napredak u rešavanju složenih pitanja na Balkanu''.

''NATO trupe ne mogu beskrajno garantovati bezbednost u regionu i potrebno je omogućiti ulazak zapadnim kompanijama na sever Kosova kako bi se iskoristio potencijal Balkana. Ne dopada mi se nedostatak sprovođenja prethodnih sporazuma na Balkanu i mislim da to predstavlja problem za kredibilitet Evropske unije'', dodao je Grenel.

Grenel je izrazio zabrinutost zbog situacije na severu KiM i pozvao američke i evropske diplomate da se upuste u dijalog sa lokalnim stanovništvom kako bi bolje razumeli situaciju na toj teritoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

VUČIĆ ODLIKUJE GRENELA: Bivši američki izaslanik dobija važan orden

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Okt.2023, 11:19

Grenel je bio američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine u vreme administracije Donalda Trampa...Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručiće danas Ričardu Grenelu Orden srpske zastave prvog stepena...Kako je saopštila pres služba Predsednika Republike, Grenel će biti odlikovan za istaknute...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.