Gras u novoj pesmi kritikuje EU

Izvor: B92, 26.Maj.2012, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gras u novoj pesmi kritikuje EU

"Evropska sramota” naziv je pesme objavljene 24. maja u Nemačkoj, u kojoj slavni pisac Ginter Gras kritikuje odnos Evropske unije prema Grčkoj.

Pesma se sastoji od dvanaest dvorednih stihova u kojima se Gras direktno obraća Evropi, upozoravajući je da će izgubiti dušu bez zemlje na čijem je duhu nastala.

Kako prenosi AP, u pesmi "Europas Schande" (Evropska sramota), objavljenoj u časopisu "Zidojče cajtunga”, 84-godišnji pisac >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opisuje Grčku kao "obespravljenu zemlju" oko koje se kaiš sve jače steže.

Osim što je "zemlja osuđena na siromaštvo”, Gras vidi Grčku i kao "dužnika koji je nag postavljen na stub srama".

Nemački pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Ginter Gras nedavno je pesmom "Šta se mora reći” kritikovao Izrael u vezi sa napetom situacijom sa nuklearnim programom Irana.

Odmah po objavljivanju usledile su kritike sa svih strana na čelu sa Udruženjem pisaca iz Izraela, a zvaničnici te zemlje proglasili su Grasa nepoželjnom osobom. I posle brojnih protesta Gras je ostao počasni predsednik PEN-a, Međunarodnog udruženja pisaca i književnika, pošto je odbačen predlog da bude smenjen s te dužnosti.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Grčka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.