Gordon: Prihvatite nezavisno Kosovo

Izvor: B92, 07.Jul.2012, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gordon: Prihvatite nezavisno Kosovo

Zagreb, Durbovnik -- Pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon je poručio da se od Srbije ne očekuje da prizna Kosovo, ali mora da prihvati postojanje njene nezavisnosti.

Gordon kaže da SAD očekuje normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

"Ni mi niti EU od Srbije ne očekujemo da u ovoj fazi prizna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovo. Ona to neće učiniti. Medjutim, Srbija će se morati pomiriti sa realnošću demokratskog, suverenog, nezavisnog i multietničkog Kosova u sadašnjim granicama", kazao je Gordon drugog dana Kroacija samita.

Američki diplomata je dodao da SAD hoće da pomognu u tom procesu, ali da Beograd mora da prestane da podržava nelegalne sigurnosne i sudske strukture na severu Kosova.

"Beograd ne bi smeo da blokira napore Kosova usmerene prema decentralizaciji i podela nije opcija, ni za Srbiju niti za Kosovo", rekao je Gordon.

Gordon je poručio i da će SAD i dalje raditi na tome da se ceo region integriše u Evropu, ali da će lideri zemalja morati prilično da zapnu kako Balkan ne bi nestao s radara.

On je ocenio i da je Hrvatska lider u regionu, te da SAD podržavaju evropske integracije svih država regiona. Dodao je da su evroatlanske integracije moguće za sve zemlje zapadnog Balkana. I generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen ponovio je da i vrata NATO-a takodje moraju ostati otvorena.

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić jutros je stigao na Kroacija samit na kojem ne učestvuju zvaničnici Srbije, zbog prisustva premijera Kosova Hašima Tačija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.