Gde ima najviše zaraženih HIV virusom

Izvor: Mondo, 26.Nov.2015, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde ima najviše zaraženih HIV virusom

Broj lica u Evropi zaraženih HIV virusom dostigao je rekordan nivo. Pročitajte koja zemlja je "rekorder"!.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) iznose podatak o 142.000 novih slučajeva, što je najveći broj otkad je bolest osamdesetih godina prošlog veka evidentirana na kontinentu.

Samo u Rusiji je 60 odsto ili 85.000 dijagnostifikovanih zaraza HIV virusom, a u >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << 28 zemalja članica EU i tri države evropskog ekonomskog prostora - Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj - 21 odsto.

Za povećanje zaraženih HIV-om u zemljama Istočne Evrope odgovoran je prenos virusa među heteroseksualnim ljudima i zaraza kod zavisnika od droga putem inficirane injekcije.

U zemljama članicama EU i ostatku Zapadne Evrope dominanatan način prenošenja HIV-a jeste putem seksualnih odnosa među muškarcima.

Tendencija smanjenja broja inficiranih zabeležena je u zemljama Zapadne Evrope.

Kako se navodi u izvještaju, 31 odsto zaraženih rođeno je izvan zemalja u kojima im je infekcija dijagnostifikovana.

Taj procenat najveći je u najbogatijim zemljama na severu Evrope - Islandu, Švedskoj, Luksemburgu, Norveškoj i Irskoj.

Podaci pokazuju da je broj migranata zaraženih HIV-om koji stižu u Evropu u poslednjih deset godina "pao" za 41 odsto, a evropske zemlje vrlo uspešno sprečavaju širenje zaraze na vlastitoj teritoriji.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Zabeležen rekordan broj zaraženih HIV-om u Evropi

Izvor: B92, 27.Nov.2015, 12:10

Rekordan broj zaraženih HIV-om evidentiran je 2014. u Evropi i u središnjoj Aziji, a trećinu među njima čine imigranti, izvestili su u četvrtak EU i Svetska zdravstvena organizacija (SZO), ističući potrebu za većim angažmanom i bržim delovanjem u borbi protiv širenja virusa...Evropski centar...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.