Gasna interkonekcija Srbije i Bugarske prioritet EU

Izvor: RTS, 10.Jun.2015, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasna interkonekcija Srbije i Bugarske prioritet EU

Projekat gasne intekonekcije Srbije i Bugarske je jedan od prioriteta za EU i razmatraće se finansijska podrška tom projektu, rekao je potpredsednik Evropske komisije zadužen za energetsku uniju Maroš Šefčović.
Maroš Šefčović je nakon obilaska Termoelektrane "Nikola Tesla" u Obrenovcu novinarima rekao da je formirana radna grupa na visokom nivou koja treba da omogući veću integraciju zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zapadnog Balkana u evropsku gasnu mrežu i da im garantuje pristup do najmanje tri različita izvora gasa.
"Želimo da garantujemo da će, ako se izgradi interkonekcija za snabdevanje gasom, celi region imati pristup do najmanje tri različita izvora gasa, jer želimo da se prevaziđe preterana zavisnost pojedinih država od samo jednog izvora", rekao je Šefčović, prenosi Beta.
On je najavio da će na narednom sastanku radne grupe u julu u Dubrovniku biti razmatrana interkonekcija između Srbije i Bugarske, a, kako je dodao, o mogućnostima finansiranja tog projekta kroz mehanizme predpristupnih fondova EU razgovaraće danas s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Šefčović je, na pitanje o projektu izgradnje gasovoda "Turski tok", rekao da Evropska komisija za sada ima informacije samo preko medija.
"Evopska komisija nije dobila objašnjenje zašto treba prekinuti isporuku gasa preko Ukrajine gasnim sistemom koji već decenijama pouzdano snabdeva centralnu i istočnu Evropu", rekao je Šefčović i dodao da ne vidi ekonomsku opravdanost prekida isporuke rukog gasa tim gasovodom.
Podsetio je da evropske kompanije imaju ugovore sa ruskim "Gaspromom" o isporukama gasa i dogovoreno mesto isporuke, a to nije turska granica.
Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić je rekao da se o projektu gasne interkonekcije s Bugarskom razgovara i danas, ali i u budućnosti će to biti tema, kako bi se preko evropskih fondova finansirao taj projekat.
On je istakao da očekuje da se pored finansiranja omogući i funkcionisanje tog gasovoda i da Srbija dobije dodatni izvor snabdevanja gasom.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šefčovič u Beogradu: Više izvora gasa za Srbiju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Jun.2015, 11:31

Maroš Šefčovič, komesar Evropske unije za energetiku, izjavio je u Beogradu da je u projektu Energetske unije, čiji jedan od ciljeva je povezivanje evropske energetske infrastukture, veoma važna gasna interkonekcija Srbije sa Bugarskom...“Posebno posle odluke o otkazivanju Južnog toka, mi u...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.