Izvor: B92, 29.Dec.2009, 03:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Garido: Srbija snaži Evropu

Beograd -- Državni sekretar za evropske poslove Španije Dijego Lopez Garido rekao je da bez balkanskih zemalja Evropska unija nije cela, pišu "Novosti".

"Srbiju i zapadni Balkan od Nove godine, kada započinje špansko predsedavanje EU, očekuje period podsticaja u okviru procesa evropskih integracija", rekao je državni sekretar za evropske poslove Španije Dijego Lopez Garido.

"Proširenje je, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bez sumnje, naš istinski prioritet. Španija je veoma proevropski orijentisana zemlja. Mislimo da će EU sa Srbijom ili Hrvatskom, ili nekim drugim državama iz regiona, biti samo jača", rekao je Garido za "Novosti".

Garido je kazao da zapadni Balkan ima istinsku evropsku perspektivu i realnu mogućnost da punopravno uđe u EU.

"Neke zemlje unutar ovog regiona već imaju status kandidata, a tokom našeg predsedavanja očekujemo nove korake u približavanju država iz regiona Evropskoj uniji", kazao je on.

Garido je rekao da Španija želi da se jasno potvrdi angažman o evropskoj budućnosti regiona i da će tokom predsedavanja EU organizovati dosta sastanaka o zapadnom Balkanu.

Prema Garidovim rečima, špansko predsedništvo EU će tokom predstojećih šest meseci posebnu pažnu posvetiti ekonomskoj krizi.

"Treba da radi na obnovi ekonomije, da pripremi novu strategiju u cilju rasta i stvaranja novih radnih mesta. Tu su, zatim, sprovođenje Lisabonskog sporazuma, pitanje evropskog građanstva i većih prava i jednakosti građana, kao i pitanje spoljne politike. Proširenje će, kao što sam naglasio, biti jedan od prioriteta španskog predsedavanja, jer je to evropska politika, čije smo mi pristalice", rekao je Garido.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.