Gardijan: Euleks skup i nesposoban

Izvor: B92, 09.Apr.2011, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gardijan: Euleks skup i nesposoban

London -- Euleks treba reformisati jer je trenutno skup i nesposoban, ocenjuje britanski list "Gardijan".

Očekivanja da će misija Euleks na Kosovu pokazati da je uspešna zajednička spoljna politika EU moguća bila su preterana, jer je Unija uvek bila podeljena po pitanju Kosova, ocenjuje "Gardijan".

List navodi i da ova, inače preskupa misija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u najskorije vreme treba da bude reformisana, jer trenutno predstavlja "blistav simbol nesposobnosti".

"Kao najveća civilna misija EU, Euleks je trebalo da dokaže da je uspešna zajednička spoljna politika Unije moguća. To je bilo preterano očekivanje, jer je EU uvek bila podeljena po pitanju Kosova - pet njenih clanica nisu priznale spornu kosovsku nezavisnost, pa je misija postala zamena za zajedničku politiku", navodi "Gardijan".

Britanski list ističe i da je misija preskupa, jer iako daje samo po jednog policajca, sudiju i tužioca na 1.000 stanovnika Kosova i delujući na tako maloj površini, godišnje košta oko 100 miliona evra.

"Gardijan" ocenjuje i da se misija EU do sada pokazala kao nesposobna, jer umesto da poboljša vladavinu prava na Kosovu i političku stabilnost na Balkanu, za tri godine nije postigla skoro ništa, osim što je pokrenuto nekoliko većih istraga.

Kao jedan od primera nesposobnosti Euleksa, "Gardijan" navodi izveštaj izvestioca Saveta Evrope Dika Martija u kojem je Hašim Tači optužen za trgovinu ljudskim organima i druge zločine tokom sukoba na Kosovu - posle kojeg je Euleks "obuzela panika", dok zvaničnici misije tvrde da o ovome nisu znali ništa.

"Tek pod pritiskom Brisela, Martija i svetskih medija, Euleks je najavio opširnu istragu o tom pitanju", zaključuje britanski list.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.