Fratini: Srbija prirodni član EU

Izvor: B92, 21.Okt.2013, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fratini: Srbija prirodni član EU

Beograd -- Projekat ujedinjenja EU bići gotov tek kada Srbija i ostale članice Balkana postanu deo EU, kaže za B92 Franko Fratini, koji je od danas savetnik Vlade.

"Smatrao sam Srbiju prirodnim budućim članom EU", naveo je Fratini, gostujući u vestima na TV B92.

On kaže da je za Srbiju 2013. istorijska godina, pošto je došlo do ogromnih promena.

Fratini navodi da je često sarađivao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa Srbijom, te da je drage volje prihvatio poziv Aleksandra Vučića da postane savetnik vlade.

"Dolazio sam i često radio sa Vladom Srbije u svojstvu potpredsedika EK kao i u svojstvu nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Italije. Puno puta sam bio u Beogradu. Prihvatio sam prijateljski poziv prvog potpredsednika vlada da ga savetujem oko toga kako da vodi pregovore za članstvo u EU", kaže Fratini.

Fratini kaže da nije zadatak samo jedne stranke da radi na približavanju Srbije EU, već da ceo spektar stranaka treba da se složi.

"Ja sam savetnik Vlade, ali bih želeo da se sastanem sa svima koji predstavljaju insistucije, građansko društvo, političke stranke. Planirao sam da se sastanem sa svima koji mogu da mi daju neku dobru orijentaciju kako da savetujem vladu. Na vladi je da pregovora", rekao je Fratini.

Govoreći o tome zašto je prihvatio da radio posao savetnika bez novčane naknade, Fratini je nevao da on već imao posao pa ne može da bude plaćen.

"Imam svoj posao u Italiji. Sudija sam osnovnog suda. I ne mogu da budem plaćen u drugoj državi. Želim to da radim zato što sam prijatelj Srbije i evropski sam orijentisan. Naš zajednički interes je da privedemo Srbiju evropskoj porodici", kaže Fratini.

On će se kandidovati da postane sekretar NATO i na tom mestu zameni Andersa Fog Rasmusena.

"Držim palčeve da ću biti sekretar NATO. Tada ću morati da se povučem sa pozicije savetnika. To je odluka za sledeću godinu. Generalni sekretar ima mandat koji ističe sledeceg leta, imaću dovoljno vremena da savetujem Srbiju", kaže Fratini.

On dodaje da neće sa vladom pričati o NATO-u, nego o EU i članstvu Srbije u njoj. Fratini dodaje da će uvažavati mišljenje ljudi o stavu prema NATO-u.

"Srbija sarađuje po pitanju praktičnih aranžmana sa NATO, saradnja postoji, ali preuranjeno je govoriti o nekom pristupanju NATO", rekao je Fratini i dodao da ko zna šta će biti u budućnosti.

Bivši šef italijanske diplomatije doputovao je u Beograd, prvi put otkako je prihvatio poziv Vlade da bude savetnik u procesu evrointegracija. Nekadašnji italijanski ministar i bivši potpredsednik Evropske komisije je 7. oktobra prihvatio poziv da bude savetnik Vlade Srbije u procesu evropskih integracija, posebno kada je reč o poglavljima 23 i 24.

Fratini je trenutno na čelu uticajnog Italijanskog Društva za međunarodne organizacije (SIOI), koje se bavi međunarodnim odnosima, jedan je od najuticajnijih evropskih političara, a često se pominje i kao kandidat za naslednika generalnog sekretara NATO-a Andersa Fog Rasmusena.

Vlada Srbije je za savetnike, pored Fratinija, angažovala i bivšef šefa MMF Dominika Stros Kana i bivšeg austrijskog kancelara Alfreda Guzenbauera.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.