Francuska reformiše Evropsku uniju

Izvor: BKTV News, 16.Maj.2017, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska "reformiše" Evropsku uniju

Novi predsednik Francuske, najmlađi u istoriji Pete republike Emanuel Makron, odmah posle inauguracije počeo je da povlači ozbiljne političke poteze.

Prvo je imenovao novog premijera – u političkoj javnosti prilično nepoznatog poslanika republikanaca Eduara Filipa, doskorašnjeg gradonačelnika Avra, čoveka desnice za kojeg se uglavnom govori da je blizak Alenu Žipeu, bivšem francuskom premijeru koji je prošle godine izgubio na izborima za kandidata republikanaca za >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << predsednika Francuske.

Politički analitičari smatraju da izborom premijera sa desnice, predsednik Makron želi da što više proširi svoj politički uticaj i front svojih birača pred predstojeće parlamentarne izbore u Francuskoj, jer je očigledno da Markon želi da posle predstojećih parlamentarnih izbora ima većinu u parlamentu koja ga neće sprečavati da sprovodi svoju politiku.

FOTO: Tanjug/AP/Alain Jocard

Na ovaj način Makron je takođe ispunio još jedno predizborno obećanje da će u francusku politiku uvesti ,,nova lica“ a Eduar Filip to sigurno jeste.

Može se reći da se očekivalo da će novi francuski predsednik u prvu posetu posle inauguracije otići upravo u Nemačku, koja je godinama ključni saveznik Pariza u Evropskoj Uniji. Posle razgovora Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel, u prvi plan je izbila izjava da su Francuska i Nemačka spremne za izmenu ugovora EU, ako je to potrebno za reforme u Evrozoni, i još jednom su naglasili da će u tom smislu dve najveće zemlje Unije blisko sarađivati.

Makron je posebno naglasio da želi ,,manje birokratsku, a više zaštitničku Evropu“ i izrazio očekivanje da će narednih nedelja sa Nemačkom izraditi plan za duboku reformu Evrozone. On je takođe pozvao na na "istorijsku rekonstrukciju" Evrope kako bi se suzbio populizam i dodao da se u nekoliko oblasti saradnja između dve zemlje može veoma brzo uspostaviti, kao što je zajednička politička prema azilantima, pitanje položaja radnika, kao i bilateralna trgovina.

 Angela Merkel, koja nije krila zadovoljstvo zbog pobede Makrona u Francuskoj, ali i pobede svoje koalicije na važnim lokalnim izborima u Nemačkoj, bila je malo manje opstimistička po pitanju izmena ugovora EU, naglasivši da je Nemačka spremna da u načelu razgovara o tim izmenama, ali da ta tema još ,,nije na stolu“.

FOTO: Tanjug/AP/Bernd von Jutrczenka

U svakom slučaju, novi francuski predsednik je na samom početku svog mandata počeo da ispunjava ono što je govorio u kampanji pred drugi krug predsedničkih izbora – da će tražiti reformu EU, ili će Evropa imati i Frexit. Neki pak smatraju da je ta izjava u kampanji u stvari bila samo usmerena na prikupljanje političkih poena, a da će se tek videti koliko će radikalne biti reforme Evropske unije, koja se neizbežno mora transformisati i reformisati. Jer reforme EU su neizbežne – održavanje „status quo“ stanja gurnulu bi Uniju samo još dublje u krizu.

Makron je dobro shvatio da su građani EU veoma nezadovoljni aktuelnim stanjem u Uniji. Stiče se utisak i da je razumeo poruku francuskih birača sa predsedničkih izbora, gde je oko trećine birača jasno glasalo protiv EU,odnosno za Marin Le Pen, a mnogi koji podržavaju Makrona smatraju da EU mora da pretrpi korenite promene.

FOTO: Tanjug/AP/Michel Euler

Zato Makron i pomalo ,,plaši“ lidere EU pričom o Frexitu, kako bi oni shvatili neophodnost reformi Unije.

Proces reforme Evropske Unije sigurno će biti veoma složen, i zbog činjenice da će se odvijati i uporedo sa pregovorima sa Velikom Britanijomo izlasku iz članstva EU. Ali vremena za čekanje nema. EU se mora menjati, ili je biti neće – bar ne u onom obliku kakvu je poznajemo danas.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.