Flekenštajn: EU mora da pomogne Srbiji

Izvor: Blic, 16.Sep.2015, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Flekenštajn: EU mora da pomogne Srbiji

Nemački poslanik Knut Flekenštajn, koji je sakupio znatnu humanitarnu pomoć za izbeglice u Srbiji rekao je danas nakon susreta sa ministarkom u Vladi Srbije Jadrankom Joksimović da EU mora više da se angažuje u rešavanju izbegličke krize.

"Srpska vlada radi više u duhu EU nego neke evropske države i zahvalni smo joj na tome", rekao je Flekenštajn novinarima u Briselu.

On je posredstvom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nemačke humanitarne organizacije Radnici Samarićani prikupio više od 800.000 evra za zbrinjavanje izbeglica u Srbiji.

„Oko pola miliona evra namenjeno je za prihvatne centre na granici sa Madjarskom, a ostatak ide za centre u blizini makedonije granice“, kazao je Flekenštajn, dodajući da je polovinu ukupne sume priložila nemačka vlada.

On je istakao da je neophodno da se EU više angažuje i uspostavi zajednička pravila za tretman izbeglica.

„Bez toga ne može doći do rešenja“, naglasio je on.

Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije takođe je naglasila potrebu za zajedničkom evropskom akcijom.

„Mi smo test humanosti položili i nastavićemo da se ponašamo u tom duhu“, rekla je Joksimović koja je u protekla dva dana imala niz susreta sa funkcionerima evropskih institucija.

„Ovo je evropski problem i EU treba da izadđ sa konkretnim rešenjima“, kazala je ona.

Ministarka rekla je da je Vlada Srbije već pripremila operativni plan za prihvat izbeglica i da je u toku izrada postplanova kako bi se razradili detalji.

„Na taj način ćemo jasno utvrditi šta nam je sve potrebno da bismo zbrinuli izbeglice i s tim možemo da izadjemo pred donatora“, navela je Joksimović.

Ona je, međutim, naglasila da se problem ne može rešiti bez zajedničke evropske politike.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Srbija se ponaša u duhu EU više nego članice"

Izvor: B92, 16.Sep.2015

Nemački poslanik Knut Flekenštajn, koji je sakupio humanitarnu pomoć za izbeglice u Srbiji, izjavio je da EU mora više da se angažuje u rešavanju te krize...On se danas u Briselu susreo s ministarkom u Vladi Srbije Jadrankom Joksimović..."Srpska vlada radi više u duhu EU nego neke evropske države...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.