Izvor: S media, 10.Okt.2012, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File predstavio izveštaj: Ništa od datuma za Srbiju

Evropska komisija konstatovala je u danas objavljenom izveštaju da je Srbija napredovala na evropskom putu, ali se konstatuju brojne slabosti u oblasti vladavine prava i traži konstruktivno angažovanje u normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Godišnji izveštaj EK, koji je evropski komesar za proširenje Štefan File danas zvanično predstavio Spoljnopolitičkom odboru EP, predstavlja detaljnu sliku napretka ka dostizanju evropskih standarda koji je Srbija ostvarila >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << tokom proteklih godinu dana.

Kao što se i očekivalo, Komisija ove godine nije predložila Evropskom savetu da Srbiji dodeli datum početka pregovora o pridruživanju, što je sledeći korak nakon dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU.

Razlog za to je zastoj u dijalogu Beograda i Prištine, kao izostanak primene dosad postignutih dogovora.

Deo izveštaja koji se odnosi na Kosovo pročitajte OVDE.

Kada je reč o drugim temama, Komisija je konstatovala da Srbija nastavlja da ispunjava političcke kriterijume iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da su protekli izbori pokazali da je demokratija konsolidovana i da Srbija a u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom, mada treba još da radi na otkrivanju mreže pomagača haškim beguncima.

Korupcija i organizovani kriminal još uvek predstavljaju ozbiljan problem, kaže se u izveštaju, a na Akcioni plan i Strategiju borbe protiv korupcije se još čeka, dok zakonsku regulativu treba značajno poboljšati.

Iako se konstatuje da se u Srbiji u načelu poštuju ljudska prava, u izveštaju se navodi da je potrebno uložiti dodatne napore na zaštiti prava manjina, a u izveštaju se posebno pominje da je Parada ponosa ove godine ponovo zabranjena, uprkos ustavnim garancijama prava na slobodno okupljanje i udruživanje.

Napredak je vidljiv i kada je reč o regionalnoj saradnji sa susedima, a Komisija je posebno pohvalila zajedničke napore Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine na rešavanju problema izbeglica.

Deo izveštaja posvećen ekonomiji ukazuje na brojne probleme: slab privredni rast, nezaposlenost od 25 odsto i rast budžetskog deficita, a Komisiju naročito brine narušavanje nezavisnosti Narodne banke.

U poslepodnevnim satima komesar EU će otputovati u Beograd i Prištinu kako bi razjasnio detalje izveštaja. Opširnije čitajte OVDE.

(Tanjug)

Foto: Guliver/Thinkstock
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Povezane vesti

EK: Ništa od datuma za Srbiju

Izvor: B92, 10.Okt.2012

Brisel -- Evropska komisija, kao što se očekivalo, nije preporučila davanje Srbiji datuma početka pregovora sa EU. Umesto toga, preporučeno poboljšanje odnosa sa Kosovom...Izveštaj EK o napretku Srbije danas je na Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta pročitao komesar za proširenje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.