File: Srbija da ostvari vidljiv napredak s Kosovom

Izvor: Studio B, 11.Jun.2012, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Srbija da ostvari vidljiv napredak s Kosovom

Komesar za proširenje Štefan File izjavio je danas da je za Srbiju na njenom daljem putu ka EU ključni prioritet da postigne vidljiv i održiv napredak u odnosima sa Kosovom.

"Budući da je Srbija sada kandidat za EU treba da transparentno i jasno stavimo do znanja šta se od nje očekuje", rekao je File, posle susreta sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, povodom čije je inauguracije došao u Beograd.

File je kazao da postoji ambicija >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << da Srbija otpočne pregovore sa EU do kraja godine, ali da zbog toga "ne možemo gubiti ni časa ni dana" i ponovio da što pre treba formirati novu vladu. On je podsetio da je Savet EU jasno ukazao na pet konkretnih tačaka koje Srbija treba da ispuni i da "niko ne može da ima tumačenje koje je drugačije".

Prema njegovim rečima, druga stvar je očekivanaje da se nastavi reformski proces i da se pozitivno odgovori na započete reforme. "Potrebno je uložiti nove napore da bi se obezbedila potpuna reforma pravosuđa, nastavak borbe proptiv korupcije, razvoj institucije ombudsmana i poslovno okruženje", rekao je File.

On je istakao da EU očekuje od Srbije da igra važnu ulogu u regionalnoj saradnji i predvodi proces pomrenja u regionu. Komesar za proširenje EU je naveo da je došao na inauguraciju i da da podršku Srbiji da ostane na putu ka EU, jer kako je naglasio, imamo zajednički san da vidimo Srbiju u Evropi.

Nikolić je, pozdravljajući Filea kao "osvedočenog prijatelja Srbije", rekao da je komesar za proširenje čovek koji je ukazivao pažnju i SNS, dok je ta stranka bila u opoziciji i dodao da "nikada nije bio ni na jednoj političkoj strani, nije se mešao u to ko će biti u Vladi Srbije". On je naglasio Fileovu posvećenost cilju Srbije da postane clanica EU.

Nikolić je rekao da je sa Fileom razgovarao o putu kojim se Srbija kretala do statusa kandidata, kao i onome šta je sve dovodilo do zastoja, ali i do ubrzavanja procesa, pregovorima Beograda i Prištine, kao i predstojećoj poseti Briselu.

Na pitanje da li je u razgovorima bilo reči o tome da je Kosovo i Metohija uslov za dalji napredak Srbije ka EU, Nikolić je rekao da nije čuo taj uslov od Filea i dodao "da sam čuo, ja bih vam rekao". "Govorili smo o procesu pregovora Beograda i Prištine, koji treba da nas dovedu u situaciju da taj problem rešimo, rekao je Nikolić i naglasio da "pregovorima treba rešiti pitanja na način prihvatljiv za strane koje pregovaraju".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Tomislav Nikolić

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.