File: Izborni zakon test za crnogorske partije

Izvor: S media, 22.Avg.2011, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Izborni zakon test za crnogorske partije

Usvajanje izbornog zakona je ključni test za crnogorske partije, kojim one treba da pokažu spremnost da svoju posvećenost evropskim integracijama sprovedu u delo,izjavio je Evropski komesar za proširenje Štefan File.

Evropski komesar za proširenje Štefan File ukazao je da je usvajanje izbornog zakona ključni test za crnogorske partije, kojim one treba da pokažu spremnost da svoju posvećenost evropskim integracijama sprovedu u delo.

On je ocenio >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da je konsensus svih političkih partija u Crnoj Gori o izbornom zakonu "ogroman plus na putu prema Evropskoj uniji".

File je, kako prenose podgorički mediji, pozdravio informacije da su parlamentarne stranke postigle preliminarni politički dogovor o usvajanju izbornog zakona.

Obezbediti razvnopravnost srpskog jezika

Crnogorska skupština o srpskom jeziku 2 . septembra

On je istakao da Brisel pomno prati situaciju u Crnoj Gori, uključujući stalne napore zemlje da ispuni sedam ključnih prioriteta koji su doneseni na osnovu Mišljenja Evropske komisije.

- Izborni zakon je dio ključnih prioriteta i stoga jedan od uslova koje Crna Gora treba da ispuni u pogledu otvaranja pregovora o pristupanju Evropskoj uniji - ukazao je File.

On je naveo da je izborni zakon, takođe, ključni test za stvarnu spremnost crnogorskih partija da konkretno pokažu svoju rešenost po pitanju evropskih integracija.

- Konsenzus među političkim parijama i u crnogorskom društvu, kada je reč o evropskim integracijama, značajna je stavka na putu Crne Gore ka EU. Ohrabrujemo sve strane da nastave da demostriraju svoju posvećenost i državničku odgovornost u svim pitanjima koja se tiču napora Crne Gore da se ispune ključni prioriteti - istakao je evropski komesar za proširenje.



Parlament o zakonu 6. septembra


Crnogorski parlament trebalo bi 6. septembra da se izjasni o izbornom zakonu. Prethodno, na vanrednom sednici 2. septembra, Skupština će raspravljati o vladinim izmenama Zakona o opštem obrazovanju, kojima je predviđeno da se nastava u školama, pored crnogorskog, izvodi i na srpskom jeziku.

Izmena Zakona o opštem obrazovanju je uslov opozicionih stranaka da bi se glasalo o izbornom zakonu, koji je načelno usaglašen na sastanku predsednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića i predstavnika svih opozicionih stranaka.

Za izglasavanje izbornog zakona potrebna je dvotrećinska većina u Skupštini Crne Gore. Usvajanje izbornog zakona je prvi od sedam uslova koje je Evropska komisija postavila Crnoj Gori za dobijanje datuma pregovora za priklju enje Evropskoj uniji.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.