File: Donosim više posla i poruku nade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2010, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Donosim više posla i poruku nade

BRISEL -

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je danas da predaja upitnika vlastima Srbije, u sredu, u Beogradu, predstavlja veliki korak u odnosima Srbije i Evropske unije i veliki korak ka eventualnom članstvu Srbije u Uniji.

"Ova poseta Beogradu meni je veoma posebna. Sa sobom ću doneti mnogo pitanja - 2.483, da budem precizan. Ona čine upitnik koji ću predati srpskim vlastima. To možda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << deluje kao mali korak u istoriji Srbije, ali je to veliki korak u sadašnjim odnosima Srbije i EU i ka eventualnom članstvu Srbije u Uniji. Vaši odgovori na ova pitanja daće nam uvid u spremnost vaše zemlje za otpočinjanje predpristupnih pregovora sa EU", istakao je File u izjavi agenciji Tanjug.

Evropski komesar je napomenuo da u ovakvim situacijama obično kaže da s upitnikom počinje posao, ali da to u slučaju naše zemlje ne bi bilo fer:

"To ne bi bilo fer, jer mi znamo da ste vi već naporno radili da biste stigli dovde. Upravo je vaš naporan rad ovo omogućio i želim da vam na ovome čestitam", istakao je File.

Naravno, dodao je, taj posao se nikada ne završava i vreme koje je pred nama doneće samo više posla, više napora i više reformi.

File je napomenuo da, iako je te reforme neophodno sprovesti da bi se dobilo članstvo u EU, one nisu u interesu Unije, nego samih građana Srbije, jer će one doneti bolje pravosuđe, bolju administraciju, više poslovnih mogućnosti i bolje poslove.

"Reforme kod kuće donose vam i napredak u Briselu. Daću vam jedan primer - ukidanje viza za kratka putovanja u EU. Ovo donosi jasnu korist građanima, dok istovremeno označava prisniju saradnju Beograda i Brisela", dodao je on.

"I ostale reforme na vašem putu ka Evropi imaće isti pozitivan efekat na život ljudi. Mi ćemo svakako te reforme podržati svojom ekspertizom i svojim fondovima", rekao je File.

Komesar je naglasio da on u Beograd ne dolazi samo da bi doneo više posla za građane i administraciju, nego da donosi i "jasnu poruku nade".

"Donosim nadu da će nas napori koje ste već uložili odvesti dalje na našem zajedničkom putu. Nadu da značajni napori koje ćete ulagati u mesecima koji su pred nama na kraju dovesti do punopravnog članstva u EU", rekao je File.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.