File 11. oktobra donosi zamerke EU

Izvor: B92, 04.Okt.2012, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File 11. oktobra donosi zamerke EU

Brisel -- Evropski komesar Štefan File će 11. oktobra u Beogradu čelnicima srpske vlasti obrazložiti Godišnji izveštaj o napretku Srbije u integracijama u Evropsku uniju.

File će potom u petak takođe u Prištini dati tumačenja za godišnje ocene Evropske komisije napretka Kosova u evropskim reformama, rekao je agenciji Beta portparol evropskog komesara za proširenje Peter Stano.

Kako agencija Beta saznaje u izvorima EU, Godišnji izveštaj EK o napretku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije bi u nekom vidu mogao sadržati i preporuku da se odredi datum početka pregovora s Beogradom o članstvu u EU, što je naznačeno i u prošlogodišnjem Mišljenju EK, koja je preporučila davanje statusa kandidata Srbiji i početak pregovora o članstvu.

Ključni uslov je "vidno i opipljivo poboljšanje odnosa s Kosovom", ali se čeka i na strategiju Beograda za te pregovore, što je nedavno u Njujorku visoka predstavnica Ketrin Ešton predočila predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću.

Izveštaj EK ima zaključke u kojima se eventualne preporuke mogu navesti, ali isto tako će biti obelodanjenja uobičajena Strategija proširivanja, o čemu će u decembru najpre raspravljati Savet ministara EU, koji će svoje stavove predočiti Savetu EU, vođama evropske dvadesetsedmorice.

Izveštaj EK će, tvrde obavešteni evropski diplomatski izvori, ove godine biti nešto manje povoljan za Srbiju, s prihvatanjem činjenice da su izbori i formiranje vlade omeli reforme, ali i uz zamerke posebno na rezultate u "doradi" reforme pravosuđa, što je neuvijeno nedavno u Evropskoj komisiji rečeno i srpskom ministru pravosuđa Nikoli Selakoviću.

Biće stavljena i važna primedba na zakon o centralnoj banci Srbije, jer se smatra da to ugrožava nezavisnost te banke i time odudara od "Pravne tekovine", standarda i zakona EU.

Važno poglavlje će se odnositi na tešku privrednu situaciju, jer se u krugovima EU ocenjuje da ekonomska kriza u Srbiji može izmaći kontroli vlasti.

Biće istaknuto i očekivanje da Beograd nađe zajednički jezik s Međunarodnim monetarnim fondom, jer se to smatra bitnim za stabilizaciju privrede i početak njegov oporavka.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

File 11. oktobra u Beogradu

Izvor: Mondo, 04.Okt.2012

Evropski komesar Štefan File će 11. oktobra u Beogradu čelnicima srpske vlasti obrazložiti Godišnji izveštaj o napretku Srbije u integraciji u Evropsku uniju, koji će Evropska komisija (EK) objaviti dan ranije...File će potom u petak takođe u Prištini dati tumačenja za godišnje ocene Evropske...

Nastavak na Mondo...

Ne tako dobre vesti

Izvor: Danas, 04.Okt.2012

Evropski komesar za proširenje Štefan File predstaviće u četvrtak, 11. oktobra, vlastima u Beogradu mišljenje Evropske komisije o godišnjem napretku Srbije ka EU, koji će EK obrazložiti u Briselu dan ranije.

Nastavak na Danas...

Izveštaj daje sliku o situaciji u Srbiji

Izvor: Beta, 05.Okt.2012, 13:12

BEOGRAD, 5. oktobra 2012. (Beta) - Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je u petak da izveštaj Evropske komisije (EK) o napretku Srbije nije pozitivan ni negativan, nego daje sliku o situaciji u zem.

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.