Fico: Zapad Rusiji uvodi besmislene sankcije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Sep.2016, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fico: Zapad Rusiji uvodi besmislene sankcije

Slovački premijer Robert Fico ocenio je danas da u demokratskom svetu postoji neosetljivost za pitanja bezbednosti i da Evropska unija umesto da zajedno sa Rusijom rešava probleme sa terorizmom, Zapad Rusiji uvodi besmislene sankcije.

"Mi jesmo svesni da neki problemi i teme ne mogu da se reše bez saradnje SAD i Rusije. Da li može da se reši Sirija bez Rusije? Ne može. Iran? Umesto da tražimo put da se približimo, neprestano su na delu pokušaji traženja neprijatelja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << On je za sve kriv a svi ostali su dobri. Uveli smo besmislene sankcije Rusiji", kazao je Fico nedeljnoj debati TA3.

Fico je upozorio da je Slovačka zbog sankcija upala u klopku i otvoreno kaže da su besmislene jer nanose štetu i Rusiji i EU, ali da Slovačka pošto je članica Unije ne želi da razbija njeno jedinstvo pa samo upozorava da su besmislene i da joj se sankcije ne sviđaju.

"Nikada neću unositi u slovačko-ruske odnose nekakvu antipatiju. Stalo nam je do dobrih odnosa. Pozdravio bih kada bi prekinuli te nesrećne sankcije. Nama to zaista nanosi štetu. To je tako providno, kada pogledamo podatke o trgovinskoj razmeni sa Rusijom naša ide dole a SAD se penje gore. Ne budimo naivni. Treba vratiti uzajmano poverenje i da sednemo za pregovarački sto", kazao je Fico.

Slovački premijer podržao je danas ideju zajedničke evropske armije, ne zato da zvecka Rusiji oružjem, već zato što je uveren da bi ona pomogla u zaštiti granica a takođe da EU prestane da bude drugorazredni međunarodni akter, za šta je, kako je kazao, kriva sama jer se nije blagovremeno pripremila za ovaj period tenzija u međunarodnim odnosima.

"Za neke bezbednosne rizike smo krivi i mi sami. Govorim o demokratskom svetu. Nikada nisam bio protiv upotrebe vojne sile ako je to potrebno. Ali kad god se upotrebi i likvidira se postojeći režim mora se ponuditi alternativa kako ta zemlja treba da izgleda posle", rekao je Fico i kao primer zemalja gde nije postojala altnerativa šta posle intervencije naveo je Libiju i Irak.

Slovački premijer podsetio je da su nakon intervencija Zapada te dve zemlje postale plodno tlo ne samo za bujanje terorizma već i za njegov izvoz u Evropu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.