FT: Ako padne Cipras ulog je prevelik

Izvor: Vesti-online.com, 14.Jan.2019, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FT: Ako padne Cipras ulog je prevelik

Glasanje o poverenju vladi Ciprasa nakon što se koalicioni partner njegove Sirize povukao iz vlade zbog sporazuma sa Makedonijom veliki je ulog, piše FT.

Taj ulog, kako navodi Fajnenšel tajms, visok je ne samo za grčkog premijera Ciprasa, već i za Skoplje, ali i za Balkan i EU.

Bilateralni sporazum Atine i Skoplja usaglašen prošle godine kojim se predviđa da grčki sused promeni ime u >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Republika Severna Makedonija okončao bi gotovo tri decenije star spor koji je izbio nakon raspada bivše Jugoslavije i otvorio put Skoplju da se pridruži NATO i EU, što bi predstavljalo podsticaj i za pet zapadnobalkanskih suseda koji takođe žele da se pridruže evropskom bloku, navodi britanski list.

Navodeći da Cipras sada mora da se bori za većinu u parlamentu gde njegova partija ima 146 od 300 mesta, FT dodaje da bi Ciprasov neuspeh doveo u sumnju dogovor o preimenovanju imena Makedonije, koji je u petak odobrio makedonski parlament ali je potrebno da ga ratifikuje i grčka strana.

List podseća da je postizanje sporazuma o rešavanju spora oko imena, koji su u junu postigli grčki i makedonski premijer, bilo od ključnog značaja i za dogovor o početku pregovora o pristupanju EU sa Skopljem, uprkos zabrinutosti nekih članica zbog nedostatka vladavine prava i organizovanog kriminala.

Pristalice proširenja EU već vode bitku da ubede skeptične zemlje poput Francuske i Holandije da je Makedonija ostvarila konkretan napredak u reformama koje su potrebne za početak pristupnih pregovora. Rasprava u Atini sada preti kao dodatna neželjena prepreka za one u EU koji žele da prigrle svoje zapadnobalkanske susede dok Britanci - verovatno - odlaze, piše FT.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

FT: Rasprave u Grčkoj zbog sporazuma sa Skopljem nova prepreka na putu ka EU

Izvor: Danas, 14.Jan.2019

Premijer Grčke Aleksis Cipras suočava se ove nedelje sa glasanjem o poverenju vladi pošto se koalicioni partner njegove Sirize povukao iz vlade zbog protivljenja sporazumu s Makedonijom o promeni imena, piše danas Fajnenšel tajms (FT) uz ocenu da je ulog visok ne samo za Ciprasa, već i za Skoplje,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.