Evropsko posredovanje za Kosovo

Izvor: RTS, 01.Avg.2011, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropsko posredovanje za Kosovo

Pregovori o rešavanju trenutne krize na severu Kosova, uz posredovanje predstavnika EU Roberta Kupera, biće nastavljeni, ali se još ne zna ni kada, ni gde, rekao za RTS Borislav Stefanović. Detalji današnjih razgovora nisu poznati, a kako RTS saznaje, Kuper je, posle sastanka u Raškoj, sa zahtevima Vlade Srbije, otputovao u Prištinu.

20.10 - Borislav Stefanović samo je kratko za RTS rekao: "Pregovori se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nastavljaju. Ne zna se gde, ni kada". Kako RTS saznaje, posrednik EU Robert Kuper otputovao je u Prištinu da prenese zahteve Vlade Srbije.

19.25 - Stefanović i Bogdanović napustili zgradu Opštine Raška, ali nisu saopštili detalje razgovora.

19.10 - Sastanak u Raškoj završen. Robert Kuper napustio zgradu Opštine. 

16.25 - U zgradu Skupštine Opštine Raška stigli su Borislav Stefanović i Goran Bogdanović. 

Posrednik Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper razgovarao je u Raškoj sa delegacijom Vlade Srbije o aktuelnoj situaciji na severu Kosova. Pregovori će biti nastavljeni, ali, kako je za RTS kratko prokomentarisao Borislav Stefanović "ne zna se ni kad ni gde". Nezvanično, razgovori bi trebalo da budu nastavljeni sutra.

Kako RTS saznaje, Kuper je posle sastanka otputovao u Prištinu da bi preneo zahteve Vlade Srbije.

Niko od učesnika današnjeg sastanka, prema dogovoru, novinarima nije želeo da prenese detalje. Zvaničnik EU Robert Kuper prvi je napustio zgradu Opštine u Raški i otišao u žurbi, a posle njega zgradu su napustili i predstavnici Vlade Srbije.

Kuper je sa glavnim pregovaračem Srbije Borislavom Stefanovićem i ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem razgovarao skoro tri sata, a sastanak je održan "iza zatvorenih vrata".

Osim Borislava Stefanovića i ministra Bogdanovića, sastanku su prisustvovali i savetnik predsednika Republike Jovan Ratković i savetnik ministra za KiM Vlada Jovičić.

Sa Kuperom je u Rašku stigao i specijalni predstavnik EU na Kosovu Fernando Đentilini. 

Borislav Stefanović i Goran Bogdanović su pre sastanka sa predstavnicima EU tri sata razgovarali sa Srbima na severu Kosova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.