Evropski parlament opomenuo Srpsku: Prestanite

Izvor: B92, 14.Jun.2022, 14:18

Evropski parlament opomenuo Srpsku: Prestanite

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je danas Izveštaj o BiH u kome se poziva na okončanje političkog zastoja i napredak u reformama u zemlji.

Poslanici Evropskog parlamenta ponovili su svoju podršku evroatlantskoj orijentaciji BiH i osudili retoriku mržnje i opstrukciju državnih institucija, posebno od strane rukovodstva entiteta Republika Srpska.

Politički akteri u BiH su pozvani da se bezuslovno vrate u državne institucije i unaprede rad na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << reformama u vezi sa EU, a posebno u oblasti vladavine prava.

Izvestilac EP za BiH, Paulo Ranžel, kaže da ovaj izveštaj dolazi u ”ključnom trenutku” kako za BiH, tako i za Zapadni Balkan i Evropu.

”Izveštaj ponavlja podršku evropskoj budućnosti BiH, ali se bavi i glavnim izazovima sa kojima se zemlja suočava, odnosno eskalacijom destabilizujućih aktivnosti kao što su blokada državnih institucija i procedura donošenja odluka. Ovi izazovi ugrožavaju jedinstvo, suverenitet i teritorijalni integritet zemlje i stoje na putu ključnih reformi potrebnih za napredak na evropskom putu”, kaže Ranžel.

On dodaje da je u Izveštaju o BiH posebno naglasena važnost održavanja ”slobodnih i poštenih” izbora u oktobru 2022. i kredibilne perspektive pristupanja zemlje.

U svetlu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine, poslanici Evropskog parlamenta pozivaju Bosnu i Hercegovinu da primeni sankcije EU sa kojima se zemlja uskladila i upozoravaju na kontinuirani interes Rusije za destabilizaciju Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.