Evropske kobasice idu na oštru kontrolu

Izvor: Vostok.rs, 01.Mar.2013, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropske kobasice idu na oštru kontrolu

01.03.2013. -

U Rusiji će pooštriti kontrolu mesnih proizvoda, koja stiže iz Evrope. Skandal sa konjskim mesom, koje su proizvođači prodavali kao svinjetinu ili govedinu, tiče se već 22 od 27 zemalja EU. Nedavno su kobasice sa lažnim etiketama i deklaracijama bile nađene i u Rusiji.

Sumnjivi proizvodi su na punkt carine u okolini Moskve stigli >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << iz Austrije. Obrasci koji su stigli na ekspertizu, upravo su zato i bili poslati jer je evropska mesna industrija u poslednje vreme izazvala sumnje. Ekspertiza je pokazala, da su austrijske kobasice pod nazivom „Frankfurtske“ umesto isključivo svinjskog mesa, sadržavale i konjsko, ali i razne druge sastojke koji nisu bili ukazani na deklaraciji. Takav nesklad, budi pitanja da li se uopšte sprovodila kontrola sirovina i potom gotovih proizvoda, pre nego što su bili otpravljeni potrošačima. Govori pomoćnik rukovodioca Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Rosseljhoznadzor) Aleksej Aleksenko.

- U ovom slučaju imamo konjetinu, koja je stigla iz potpuno nepoznatog izvora i koja se koristila za falsifikovanje gotovih proizvoda. Uzgred, osim konjetine, u ovim kobasicama su pronađene belančevine iz mesa živine, kao i soja. Radi se dakle, o krivotvorenim proizvodima.

Ne radi se o konjetini kao takvoj. Samo po sebi ovo je meso veoma korisno i zdravo. Ali, kao prvo, dešava se da neko ne može da ga jede iz svojih etičkih ubeđenja. Kao drugo, meso mora poticati od zdravih konja. A u Evropi su eksperti otkrili korišćenje konjetine u kojoj je bilo tragova fenilbutazona. Za ljude je ova supstanca opasna, primetio je glavni urednik časopisa „Zemljoradnička Rusija“, Konstantin Lisjenko:

- Ovaj se preparat koristi kao sredstvo protiv bolova za konje. Kod ljudi, ova supstanca ima upravo suprotno dejstvo lekovima za srčane bolesnike. Ako srčani bolesnik pod terapijom pojede konjetinu u kojoj ima fenilbutazona, dejstvo lekova će biti oslabljeno. To je osnovna opasnost.

Uzgred rečeno i sama soja iz ovih proizvoda može da nanese štetu. Mnogi su alergični, a kako nje nema na spisku sastojaka koji su ukazani na deklaraciji, potošači je mogu, pojesti i dobiti anafilačtički šok.

U vezi sa tim su službenici Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor rešeni da donesu mere koje bi smanjile mogućnost da se u Rusiji nađu krivotvoreni proizvodi iz Evrope. Partija krivotvorenih austrijskih kobasica je oduzeta, a firma koja se bavila uvozom je lišena prava da se bavi tom delatnošću na tržištui Rusije i zemalja Carinske unije. Monitoring ostalih gotovih proizvoda, mesnih prerađevina iz Evrope će biti pooštren.

Natalija Kovalenko,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.