Izvor: Radio 021, 11.Okt.2019, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropol: Oduzeta droga vredna 85 miliona evra

U zajedničkoj akciji policije 16 zemalja EU uhapšeno je 411 osoba i oduzeta je droga vredna 85 miliona evra, saopštio je danas Evropol.

Akcija, sprovedena od 16. do 20. septembra i 25 septembra, bila je usmerena na narko dilere i otkrivanje sintetičkih droga, novih psihoaktivnih supstanci, ali i na trgovinu ljudima, krijumčarenje migranata, faksifikovanje dokumenata.

Oduzeto je 1,3 tone kokaina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 22 kilograma kanabisa, 19.601 tableta ekstazija, 10,63 kilograma anfetamina i šest kilograma MDMA droge.

Osim droge oduzeto je i 11,3 tone supstanci za proizvodnju amfetamina, čime bi se dobila količina droge vredna 63 miliona evra. Kako se navodi, ova akcija predstavlja ozbiljan udarac za evropsko tržište narkotika.

U akciji koja je bila usmerena i na suzbijanje trgovine i krijumčarenje ljudi, uhapšeno je 411 osoba, identifikovano je 54 potencijalnih žrtava krijumčarenja, oduzeto je 1,1 miliona cigareta i 1,2 tona duvana, 166 divljih životinja, 2,4 tone ilegalno upecanih vodenih životinja.

Akciju je predvodila poljska policija, a u njoj je učestvovalo ukupno 37.000 pripadnika policije iz 16 zemalja EU.

Uhapšeno pet osoba, oduzeto pola tone kokaina

Pet osoba je uhapšeno i oduzeto im je oko pola tone kokaina i 520 grama kristal meta skrivenih u kabini broda kod Azorskih ostrva u Portugalu, saopštio je danas Evropol.

U sklopu istrage pretreseno je sedam kuća.

U operaciji koju je predvodila španska policija zajedno sa odeljenjem Evropola za narkotike, presretnut je brod za koji je utvrđeno da je iz Valensije prvo plovio do Brazila, a zatim iz Brazila ka Azorskim ostrvima.

Čim je brod pristao u luku, portugalska i španska policija su upale na brod i uhapsile članove posade. Osim droge, zaplenjeno je i oružje sa izbrisanim serijskim brojem, novac i nautički materijal. Uhapšeni su identifikovani kao članovi međunarodne kriminalne grupe, koja se u Španiji bavila različitim ilegalnim aktivnostima.

Grupa je koordinisala ilegalne poslove iz Holandije i organizovala transport iz Španije, u koju su dopremali drogu koju su distribuirali širom Evrope. U akciji su učestvovale i policije Estonije, Holandije i Portugala.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.