Evropa sahranila projekat ukidanja sankcija

Izvor: Vostok.rs, 24.Jan.2015, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa "sahranila" projekat ukidanja sankcija

24.01.2015. -

"SAD-e su postrojile Evropu u vrstu", tako se izrazio ovih dana u jednom od svojih komentara nemački poslovni list "Deutsche Wirtschafts Nachrichten" . Ovaj jetki komentar usledio je nakon što se iz medija saznalo da je Bela kuća faktički presekla pokušaj EU da pristupi postepenom ukidanju sankcija protiv Rusije.

Tokom nedavnog susreta sa predstavnicima medija, ruski premijer Dmitrij Medvedev >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je izneo sledeće cifre: 2014. godine, negativne posledice antiruskih mera za ekonomiju Evrope iznosile su 40 milijardi dolara. 2015. godine gubici mogu da dostignu 50 milijardi. Što se tiče Rusije, minimalna ocena je 40 milijardi izgubljenih dolara na godišnjem nivou. Čule su se i više cifre. Ali, glavno je da je izbegnuta šteta od sankcija.

Uzgred, šefica evropske diplomatije i istovremeno potpredsednika Evropske komisije Federika Mogerini nedavno je bila na čelu diplomatskog resora Italije. A bumerang antiruskih sankcija je ovu zemlju vrlo bolno udario. I upravo Mogerini je inicirala razradu plana postepenog umekšavanja antiruskih sankcija koji je trebalo da bude razmotren tokom susreta ministara inostranih poslova za države členice EU 19.januara ove godine.

Interesantno da se o ovom dokumentu moglo pričitati u američkom listu "The Wall Street Journal". Ostalo je bilo stvar tehnike. Šef Bele kuće Barak Obama telefonom je razgovarao sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel. Tih dana bio je održan susret Obame sa Dejvidom Kemeronom, tokom kojeg je bila podvučena neophodnost da se zajednički pritisne Rusija. Ali, ono što sledi, to je već bilo potpuno neočekivano. Kako primećuju "Deutsche Wirtschafts Nachrichten" učesnici susreta, šefovi diplomatije država EU, "sahranili" su projekt postpenog ukidanja sankcija.

Potpredsednik Akademije geopolitičkih problema Vladimir Anohin ne vidi u ovome ništa neočekivano:

- Sve se moglo predvideti. Amerika radi na slabljenju Rusije, pri tome koristi Evropu kao oruđe. I u isto vreme, minimalno stradajući od sankcija, SAD pokušavaju da umanje uticaj Evrope i to ne kao svog konkurenta, već kao svog saveznika. Evo na "Zelenoj nedelji"- međunarodnom sajmu u Nemačkoj, čula se molba Rusiji da umekša sankcije koje su usledile kao odgovor na evropske. Kao da su tamo odlučili da nas drže za blesane. Oni moraju shvatiti da ništa dobro sankcije neće doneti Evropi.

Oleg Severgin,

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti/Vladimir Sergeev    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.