Evropa poklonila Srbiji dve milijarde evra

Izvor: S media, 24.Maj.2011, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa poklonila Srbiji dve milijarde evra

Koliko je Srbija dobila bespovratne pomoći od Evropske unije u poslednjih deset godina? Svake godine Brisel nam pošalje 181 milion evra.

Srbija je od Evropske unije od 2001. godine do danas dobila oko dve milijarde evra bespovratne pomoći. Prosečno gledano, svake godine u našu zemlju stizao je 181 milion evra.

Prema podacima delegacije EU u Beogradu u koje su ”Novosti” imale >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << uvid, Brisel, od 2007. godine do danas, u srpsku kasu uplaćuje novac na osnovu Instrumenta za pretpristupnu pomoć. Pre ovog perioda dobijali smo pare iz više fondova, koji su kasnije svi objedinjeni u IPA.

Delević: Poslušati EU i smanjiti broj azilanata

Jeremić: Nije Srbija problem u regionu

Harmonizacija zakona sa EU tokom leta

Plan kaže da naša zemlja od 2007. do 2013. treba da dobija po 200 miliona evra godišnje. Ukoliko se na jesen izborimo za status kandidata za EU, mogli bismo da računamo na još novca i da steknemo pravo da koristimo i druge fondove pored IPA.

Pare koje smo dobijali korišćene su za podršku političkim reformama, infrastrukturu, jačanje vladavine prava, zaštitu manjinskih i ljudskih prava, razvoj građanskog društva, bolju regionalnu saradnju, obrazovanje, smanjenje siromaštva...

Grupisano po celinama, u kasu namenjenu za političke kriterijume slilo se 460,7 miliona evra, a u budžet za ekonomiju 354,7 miliona evra. Kako bismo bili sposobni da preuzmemo sve obaveze koje nosi kandidatura za EU i da napredujemo u oblastima poput turizma ili energetike, Brisel nam je uplatio 877,9 miliona evra.

(Večernje novosti)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.