Evropa na putu ka federaciji?

Izvor: Vostok.rs, 13.Sep.2012, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa na putu ka federaciji?

13.09.2012. -

Da li će uspeti amorfna međunarodna organizacija kao što je EU da stekne obrise državnosti, da postane protitip nekakvih Sjedinjenih Evropskih Država? Ideja nije previše popularna. Svaka zemlja se drži svog suvereniteta. Ali proces, makar i evolucioni, teče: jedinstveno evropsko državljanstvo, granice u okvirima Šengenskog sporazuma, jedinstvena valuta u zoni evra. A danas je na dnevnom redu i formiranje Bankarskog saveza.

Projekat su po hitnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << postupku pripremali visoki umovi Evropske komisije. Prvo su planirali da ostvare zamisao iz 2014. godine. Ali kriza pritiska i prezentacija je zakazana već bila za 12. septembar ove godine. Suština ideje je da se banke integrišu u jedinstveni finansijski sistem. Predviđena je nadnacionalna kontrola kreditnih ustanova (posebno budno banaka zone evra), kako ne bi smanjivale nivo sopstvenog kapitala, ne bi izdavale loše kredite, ispunjavale uslove kojima je uslovljena bankarska podrška. Prekršioce opštih pravila čeka stroga kazna. Ali najvažnije je što je nađen volšebni način da se ne množe dugovi problematičnih zemalja. Radi toga je planirano da se antikrizna pomoć uplati direktno bankama, a ne vladama.

Da li je zona evra spasena, pistali smo savetnika ministra za ekonomski razvoj RF, glavnog ekonomistu AFK Sistem Jevgenija Nadoršina:

- Formiranje bankarskog saveza i jedinstvenog regulisanja neće dovesti do toga da dugovi odjednom ispare. Problem će morati da se rešava godinama, a možda i decenijama. Ali postojanje bankarskog saveza, naravno, ublažiće situaciju. Jer Španija, Italija, Grčka, Portugalija osećaju teškoće ne samo sa državnim finansijama. U lošem su stanju i njihove kreditne ustanove. Kako bi se rešili ovi problemi potreban je regulator. Njegovo odstustvo je uvek bilo slabo mesto zone evra. Zašto se ranije nisu pozabavili stvaranjem takvog mehanizma? Svi su hteli da sačuvaju suverenitet. Ali zar je to moguće za zemlje sa jedinstvenom valutom? Ušavši u zonu evra, one su odmah izgubile deo ovlašćenja u sprovođenju sopstvene kreditno-novčane politike. Šteta samo što nisu predale više funkcija jedinstvenom centru! Tada bi valutni savez bio manje osetljiv na krizu. A danas njegovi učesnici prosto nemaju izbora.

Stanje bankarskog sistema će nadgledati, jasno je, ECB. Angela Merkel je već predložila da se ograniči moće evropskog posmatrača nadzorom nad svega 25 sistemskih banaka. Konačni oblik projekta će biti jasan do decembra, do samita EU koji će ga, kako se pretpostavlja, utvrditi. Zato se već danas dobro vidi opšti vektora razvoja jedinstvene Evrope. Ekonomska integracija će povući za sobom i političku, smatra šef sektora za evrointegracije Instituta za međunarodnu ekonomiju i odnose RAN Sergej Utkin:

- Vektor na dublju integraciju postepeno jača. Ali to je protivrečni proces, on ne teče izlaznom linijom, kao na grafikonu. Mada efekat prelivanja, kada udruživanje u jednoj oblasti povlači za sobom udruživanje u drugoj, postoji. Za pristanak svih na tešnju političku intergraciju biće potrebno vreme. Mislim da će biti izabran tehnokratski put zbližavanja preko ekonomije, bez glasnih reči i što je najvažnije, bez ideologizovanih pojmova „federacija“, „konfederacija“. U narednih 10 godina mi ih nećemo čuti.

A glavni evropski skeptik, Češka, zalaže se kategoriči protiv pridruživanja Bankarskom savezu. Plaši se, kao uvek, još veće unifikcije EU. Ali da li će ona i dalje idejno kočiti evrointegraciju kada Vaclav Klaus napusti Praški grad? Prvi direktni opšti izbori za predsednika Češke biće održani već u januaru naredne godine.

Izvor: Golos Rossii    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.